12 Temmuz 2018 Perşembe

ON YEDİ KEMER BEST VE MUHAMMED BİN EBU BEKİR KİMDİR ?

ON YEDİ KEMER BEST VE
MUHAMMED BİN EBU BEKİR KİMDİR ?

Alevilerin cem ibadetlerinde ve dualarında ismini andıkları on yedi kemer best kimdir? Niçin saygıyla anılırlar ?

On yedi ulu içinde, dikkatimi halife Ebu Bekir'in en küçük oğlu olan Muhammed Bin Ebu Bekir çekti. Alevilerin, Hz. Ebu Bekir'in oğlu olan Muhammed'e saygı duymaları ve dualarda on yedi kemer best içinde anmalarının nedeni neydi ?

Muhammed bin Ebubekir'in annesi, Hz. Ali'nin ağabeyi Caffer Tayyar'ın eşi Esma binti Umais'tir. Caffer Tayyar, miladi 630, hicri 8. yılında Bizanslılarla yapılan savaşta şehit düştükten sonra, Hz. Ebu Bekir ile evlenmişti. Muhammed, bu evlilikten doğmuştu. (M. 631) Esma hanım, aynı zamanda Hz. Muhammed'in eşlerinden olan Meymune hanımın kız kardeşiydi. Esma hanım, Hz. Ebu Bekir'in vefatından sonra, Hz. Ali ile evlendi. Hz. Ebubekir vefat ettiğinde, Muhammed üç yaşındaydı. Hz. Ali, Muhammed'i kendi oğllarından ayırmadı. Onu kendi oğlu gibi büyüttü. Hz. Ali halife olunca, onu Mısır'a vali olarak atadı. Ancak, Muaviye'nin örgütlediği orduya yenilerek şehit düştü. Başı kesilerek, Muaviye'ye gönderildi. Bunu öğrenen Hz. Ali ve Hz. Ayşe çok üzüldü.. Çünkü, Muhammed aynı zamanda, Hz. Ayşe'nin de baba bir, anne ayrı kardeşiydi. Muhammed, şehit düştüğünde yirmi yedi yaşındaydı. (M. 658- h. 36).

Muhammed bin Ebu Bekir, çok atak ve heyacanlı bir kişiliğe sahipti. Hz. Osman'ın yönetimini beğenmiyordu. Hatta Emevi oğullarına yönetimde öncelik verilmesi, tepkilere ve itirazlara neden olmuştu. Muhammed, isyancılarla anılmış ve Hz. Osman'ın şehit edilmesine de adı karışmıştı. Ancak Hz. Ali tarafından sorgulanmış ve Hz. Osman'ın şehit edildiği sırada olay yerinde olmadığına kanaat getirilmişti. İşte, Muaviye bunu iktidarı için kullanmış ve Muhammed şehit edildiğinde, “Hz. Osman'ın katilinden intikam alındı” diyerek propaganda yapmıştı.

Muhammed bin Ebu Bekir, aynı zamanda Hz. Hüseyin ile bacanaktı. Hz. Hüseyin'in eşlerinden olan İran'lı prenses Şehribanu'nun kız kardeşi ile evlenmişti.Yıllar sonra da, Hz. Hüseyin'in torunu Muahammed Bakır'la, Muhammed bin ebu Bekir'in torunu Ümmü Ferve evlenmiş ve bu evlilikten İmam Cafer Sadık doğmuştur.

Alevilerin, on yedi ulu kişi olarak andıklarından üçü hariç, hepsi Muaviye ile yapılan savaşlarda şehit olmuştu. Bu on yedi ulu kişi (Kemerbest) Şunlardır:

1-Selman-ı Farisi- Medayin'de eceliyle vefat etti.
2-Muhammed ibn-i Ebu Bekir-Mısır valisiyken şehit edildi.
3-Malik-i Eşter-Muaviye'nin gönderdiği zehirli bal ile şehit edildi.
4-Ammar İbn-i Yaser-Siffin savaşında şehit oldu.
5-Veysel Karani -Sıffin savaşında şehit oldu.
6-Ebu Zer-i Giffaari- Hz. Osman zamanında Rebeze çölüne sürgün gönderilmiş ve orada vefat etmiştir.
7-Huzeyme ibn-i Haris-Sıffin savaşında şehit oldu.
8-Abdullah ibn-i Adil Haris-Sıffin savaşında şehit oldu.
9-Ebül Heyşemut Fihani-Sıffin savaşında şehit oldu.
10-Abdullah ibn-i Bed-i Hazai-sıffin savaşında şehit oldu.
11-Haris-i Şeybani-Sıffin savaşında şehit oldu.
12-Haşim ibn-i Utbe ibn-i Ebu Vakkas-Sıffin savaşında şehit oldu.
13-Muhammed ibn-i Ebu Huzeyfe- Şam'da şehit edildi.
14-Kanber Ali Sultan-Bağdat'da Haccac tarafından şehit edildi.
15-Mürtef-i ibn-i Veza-Sıffin savaşında şehit oldu.
16-Sad ibn-i Kays-i Hemadani-Sıffin savaşında şehit oldu.
17-Abdullah ibn-i Abbas-Alim biriydi. M. 687 h.65 yılında vefat etmiştir.

On yedi ulu kişi incelendiğinde, hepsinin de dönemin önemli ve etkili şahsiyetleri olduğu görülecektir. Bu kişilerin şehit olması, Hz. Ali'nin mücadelesi için büyük kayıp olmuştur. Bu nedenle, bu şahsiyetlere saygı olarak, ibadet ve dualarda anılırlar. Biz de kendilerine Allah'tan rahmet diliyor, mekanları cennet olsun diyoruz.
Saygılarımla.

Yazan:Hamdullah Dedeoğlu
30.05.2017
Kaynak:
-Bektaşiliğin iç yüzü (Tevfik Oytan)
-İslam ansiklopedisi







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular