12 Temmuz 2018 Perşembe

İSLAMIN İLK ŞEHİTLERİNİN EVLADI AMMAR BİN YASİR KİMDİR ?

İSLAMIN İLK ŞEHİTLERİNİN EVLADI

AMMAR BİN YASİR KİMDİR ?

Hz. Muhammed'in çocukluk arkadaşı olan Ammar Bin Yasir, M. 570 yılında doğdu. Babası, Yemenden, Mekke'ye göç edenlerdendi. Mahzum oğullarından, Ebu Huzeyfe'nin himayesine girmişti. Ebu Huzeyfe, onu cariyelerinden (kölelerinden) Sümeyye ile evlendirmişti. Ammar, bu evlilikten doğmuştu. İlk müslüman olan ailelerdendi. Yoksul ve kimsesizdiler. Müslüman oldukları öğrenilince, ailece işkencelere uğradılar. Babası ve annesi müşriklerden gördükleri işkencelerle şehit oldu. İşkencecilerin başında Ebu Cehil vardı. İşkenceler günlerce sürdü. Ammar'ın annesi Sümeyye hanım, Ebu Cehil'in mızrak darbeleri ile şehit olmuştu. Ammar'ın kendisi ise, baskılar nedeniyle Medine'ye göç etmek zorunda kaldı.

Medine'de, Mescidi Nebeviye'nin inşaatında çalıştı. Bedir'den, Tebük seferine kadar, peygamber efendimizin bütün savaşlarında yer aldı. Savaşlarda çok büyük kahramanlıklar gösterdi. Hz. Muhammed'e en yakın sahabelerdendi.

Halife Hz. Ömer döneminde, Küfe'ye vali olarak atandı. Yaklaşık iki yıl bu görevde kaldı. Daha sonra, Medine'ye tekrar geri döndü. Hz. Osman zamanındaki uygulamalara karşı çıktı. Özellkle de Ebu Zer Giffari'nin Rebeze çölüne sürülmesine ve Ümeyye oğullarının devlet yönetiminde fazlaca yer almalarına muhalefet etti.

Hz. Osman'ın şehit edilmesinden sonra, Hz. Ali'ye biat etti. Hz. Ali'nin halifeliğini kabul etmeyen Muaviye'nin karşısında yer aldı. Cemel ve Sıffin'de Hz. Ali'nin yanında savaştı. Ve o savaşta şehit oldu. (M.657) Şehit olduğunda 87 yaşındaydı. Cenaze namazını Hz. Ali kıldırdı. Küfe mezarlığına defnedildi.

Dünyaya yoksul bir ailenin üyesi olarak gelen Ammar, hayatı boyunca basit ve sade yaşamını devam ettirdi. Her zaman Ehli Beyt'in yanında yer aldı. Peygamber efendimize ve Hz. Ali'ye en yakın olan sahabelerdendi. Hayatının sonuna kadar onlara bağlı kaldı. Aleviler tarafından On yedi kemer best içinde sayılması ve dualarda anılmasının nedeni de budur. Biz de, kendisini saygı ve hürmetle anıyoruz.

* Ammar Bin Yasir'e ait olduğu söylenen bir kılıç, Topkapı müzesinin Kutsal emanetler bölümünde bulunmaktadır. Envanter numarası 21/149 dır.

Yazan:Hamdullah DEDEOĞLU
04.06.2017
Kaynak:İslam Ansiklopedisi ve
Diyanet Vakfi İslam Ansiklopedisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular