20 Temmuz 2024 Cumartesi

CEM VAKFI AMASYA ŞUBESİ BAŞKANI HAYDAR KILIÇ DEDENİN AŞURE KONUŞMASI: “HZ. HÜSEYİN ZALİME KARŞI MAZLUMUN HAKKINI SAVUNMUŞTUR”

 

Haydar Kılıç Dede konuşma yaparken

CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz konuşma yaparken


Amaya Valisi Yılmaz Doruk konuşma yaparken
Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi konuşma yaparken

CEM VAKFI AMASYA ŞUBESİ BAŞKANI HAYDAR KILIÇ DEDENİN

AŞURE KONUŞMASI:

“Hz. HÜSEYİN ZALİME KARŞI MAZLUMUN HAKKINI SAVUNMUŞTUR”

Amasya Cem Vakfı Şubesi, Amasya Belediyesi ile birlikte Aşure etkinliği düzenledi. Etkinlikte Amasya valisi Yılmaz Doruk, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Amasya Belediyesi Başkanı Turgay Sevindi birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda Kerbela katliamında Hz. Hüseyin ve yetmiş iki şehit rahmetle anılırken, Yezid’e lanet edildi.

Şehzadeler gezi yolunda düzenlenen etkinlikte ilk sözü Cem Vakfı Amasya Şubesi Başkanı Haydar Kılıç Dede aldı. Haydar Dede Aşure etkinliğinin düzenlenmesinde katkıda bulunan Amasya Belediyesine teşekkürle başladığı konuşmasında şunları söyledi.

Değerli canlar,

Değerli dostlar,

Miladi takvime göre, bundan 1344 yıl önce peygamberimizin Ehli Beytine yapılan katliamı anmak için bir aradayız. Bütün İslam dünyasını acıya ve hüzne boğan bu vahşice işlenen katliamı onaylayan bir kişiye bile rastlayamazsınız. O kadar derin izler bırakmıştır ki, aradan bu kadar yıl geçmiş olmasına rağmen hala tazeliğini ve canlılığını korumaktadır. Bunun nedeni birincisi elbette ki katledilenlerin Peygamber efendimizin Ehli beytinden olmalarıdır. Diğer bir nedeni ise, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olmasıdır. Çünkü; katledilenler zalime karşı mazlumun, haksızlığa karşı haklının, diktatöre karşı ezilen halkın haklarını savunmuşlardır. Hz. Hüseyin ve beraberindekiler işte tüm bu değerleri ayakta tutabilmek için şehit olmuşlardır. Onlar; babaları Hz. Ali, dedeleri peygamberimiz Hz. Muhammed’in savunduğu değerler için şehit olmuşlardır. Onlar peygamber efendimizin tebliğ ettiği dinin değerlerini ayakta tutabilmek için şehit olmuşlardır. O şerefli bayrak Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının sayesinde bugün hala dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Bu onur ve şeref sonsuza kadar da devam edecektir.

Değerli canlar,

Değerli dostlar,

Kerbelayı anmak, bugün Filistin’de mazlum ve masum olanların hakkını savunmaktır.

Kerbelayı anmak, bugün dünyanın neresinde olursa olsun, rengi, dili, dini, mezhebi ne olursa olsun, ezilen, zulme uğrayan, katledilen tüm insanların hakkını savunmaktır. Çünkü bu değerler evrenseldir.

Değerli canlar,

Değerli dostlar,

Peygamberlerin tebliğ ettiği hiçbir dinde, hiçbir kutsal kitapta, insanlara zulüm yoktur, katliam yoktur. Hepsi de iyiliği öğütlemiş, barış içinde yaşamayı ve adalet ilkeleri doğrultusunda yönetmeyi emretmişlerdir. İşte Anadolu İslam’ın temsilcileri olan Hacı Bektaş-ı Veli ve Anadolu’nun diğer erenleri bu ilkeler doğrultusunda irşat’da bulunmuş ve coğrafyamızı bir güneş gibi aydınlatmışlardır. Onların İslam anlayışı hoş görüye, Allah sevgisine, peygamber sevgisine, Ehli-Beyt sevgisine ve insan sevgisine dayanır. Onların İslam inancı korku üzerine değil, sevgi üzerine inşa edilmiştir. Onun için evrensel olmuştur. Onun için bugüne kadar ayakta kalmıştır.

Değerli Canlar,

Değerli dostlar,

Alevi ve Bektaşiler, 1826’da dergahlarının kapatılmasından iki yüz yıl sonra nihayet devlet katında kendilerini temsil eden bir kuruma kavuştular. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ancak Türkiye’deki nüfusun önemli bir kısmını oluşturan biz Alevi ve Bektaşiler için bu yeterli değildir. Avrupa insan Hakları mahkemesinin vermiş olduğu tüm kararlar tam olarak uygulanmalıdır. Yani, genel bütçeden Alevi ve Bektaşilerin ibadet merkezleri olan Cem Evleri için pay verilmelidir. Bu ibadet merkezlerinde görev alan personele kadrolar tahsis edilmelidir. Gençlerimizin inançlarını öğrenebilmeleri için okullar, enstitüler, akademiler açılmalıdır. Bu kurumlarda akla ve bilime dayalı bir eğitim sistemi esas alınarak, gençlerimizin kendi inançlarını öğrenmeleri ve toplumu bilinçlendirmeleri sağlanmalıdır.    

Değerli canlar,

Değerli dostlar,

İnsanlığın kutsal değerleri için şehit olan Başta peygamber efendimizin ciğer paresi Hz. Hüseyin Olmak üzere, tüm Kerbela şehitlerini rahmetle ve minnetle anıyor, ruhları şad, mekanları ebedi cennet olsun. Aşure günümüz mübarek olsun. Allah hizmetlerinizi kabul etsin. Bu günümüze destek veren başta Amasya Belediyesine ve destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Sağ olun, Var olun.

 

20.07.2024.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular