4 Haziran 2024 Salı

ALEVİ DERNEKLERİ SİYASİ BİR KURULUŞ MU?


                                                                             hamdullahdedeoglu.blogspot.com
 

ALEVİ DERNEKLERİ SİYASİ BİR KURULUŞ MU?

Son zamanlarda Alevi dernek ve vakıflar durmadan siyasi içerikli açıklamalar yapmakta, basın toplantıları düzenlemektedirler. Bir inancı temsil eden dernek ve vakıfların bu tür açıklama yapmaları doğru mu? Alevi toplumun taleplerini dile getirmek yerine, belirli bir gruba ya da bir partiye destek açıklamaları doğru bir tutum mu? Bu makalemizde bu konu üzerinde duracağız.

Öncelikle şunu hemen belirtmemiz gerekiyor. Alevilik bir inançtır, bir kültürdür. Siyasi bir parti ya da dernek değildir. Dolayısıyla, Alevi kuruluşların herhangi bir siyasi partinin ya da grubun yanında yer almaları doğru bir tutum değildir. Bu hem Alevi kuruluşların amaçlarına hem de Alevilerin çıkarlarına uygun bir davranış değildir. Bunun nedenlerini maddeler halinde açıkladığımızda ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

1-Dinler ve inançlar üzerinden siyaset yapmak bir orta çağ düşüncesidir. Zira, orta çağdaki siyasetler din ve mezhepler üzerinden yapılıyordu. Orta çağdaki savaş ve çatışmaları incelediğimizde bunu görebiliriz. Örneğin; Orta doğuya yapılan Haçlı seferleri, Emevi-Abbasi devletleri ile Bizans İmparatorluğu arasındaki savaş ve çatışmalar, Arap orduları ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaşlar hep din ve inançlar üzerinden yapılmıştır. Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz.

Dolayısıyla, 21. Yüzyılda bir inancı, bir dini, bir mezhebi politikada bir unsur olarak kullanmak ne etiktir ne demokratiktir ne de çağdaş bir yöntemdir. Eğer amacınız politika yapmak ise, ya kurulmuş olan bir partiye katılırsınız, ya da kendiniz bir parti kurup mücadelenize orada devam edebilirsiniz.

2-Bir taraftan İktidardaki partiyi Laiklik ilkesini uygulamamakla ve dini siyasete alet etmekle eleştirip, diğer taraftan bir inancın temsilcisi olarak siyasi bir partiye destek açıklamak, laiklik ilkesine aykırı olmuyor mu?

3-Din ve mezhep üzerinden siyaset yapanlara “dinci” “yobaz” “gerici” denildiğinde, aynı tanımlamalar sizi kapsamıyor mu? Yani, sizin bir dokunulmazlığınız mı bulunuyor?

4- Yüz yıllarca ezilen, horlanan ve baskılara maruz kalmış bir toplumun duygularını istismar ederek, bunu politik çıkar elde etmek için kullanmak ahlaklı mı? Bir milletvekilli olmak ya da bir makama gelmek için mensubu olduğunuz kitlenin duyguları ile oynamayı kendinize yakıştırıyor musunuz?  Aleviliğin “dürüst ol” ahlaklı ol” “Eline, beline, diline sahip ol” ilkeleri sizin için geçerli değilse, O zaman o vakıflarda ve derneklerde ne işiniz var?

5-Alevi dernek ve vakıfların amacı, Alevi toplumun taleplerini, ihtiyaçlarını kamuoyunda dile getirmek, devletin yetkili organları ile görüşüp çözüm üretmektir. Herhangi bir partiye ya da gruba payanda olmak değildir.

6-Eğer siz, gerçekten Alevi toplumunun çıkarlarını savunuyorsanız, öncelikle Alevi gençlere inançlarını ve kültürlerini öğretmelisiniz. Zira, bu eğitimden yoksun kalan Alevi gençlerin asimile olup, FETÖ, İŞİD gibi terör örgütlerine katıldıklarını biliyor musunuz?

Yine aynı şekilde yabancı şehirlerde okuyan Alevi gençlerin yurt ve burs sorunlarından haberiniz var mı? Siyasi açıklamalar yapacağınıza bu konulara neden yabancı kalıyorsunuz?

Kendi amaç ve hedefleri dışında açıklama ve toplantı yapan dernek ve vakıfları kendi asli görevlerini yapmaya davet ediyorum. Bundan kaçınanlar, bilin ki başka bir amaç peşindedirler. Halkımız bu tür istismarcılara karşı uyanık olmalıdır.

Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu.

04.06.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular