24 Aralık 2023 Pazar

ALEVİLİK'DE CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?


ALEVİLİK'DE CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Alevilik'deki cenaze namazı ile Ehli-Sünnet mezheplerindeki cenaze namazı arasında fazla bir fark bulunmamaktadır. Alevilerin kıldıkları cenaze namazında sadece yapılan konuşma ve dualarda Ehibeyt ve on iki imam sevgisi biraz daha öne çıkar. Bunun dışında okunan sureler ve duaların içerikleri aynıdır.

Alevi canları bilgilendirmek amacıyla  cenaze namazının nasıl kılındığını ve ne yapıldığını bloğa koymanın yararlı olacağını düşündüm. Bu amaçla Hüseyin Doğan Dedenin derlediği ve  Garip Dede Türbesi Koruma, Onarma ve Yaşatma Derneğinin yayınladığı "DUA" isimli kitabındaki ilgili bölümü aşağıda bilgilerinize sunuyorum. Yararlı olması dileği ile...

Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu

25.12.2023


"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.

Dünyadan ahirete göçen kervana katılmış olan kardeşimiz-bacımız ...... bugün aramızdan ayrılıyor. Kendisi hal diliyle bizlere şöyle sesleniyor:

"Tenim teneşirde, ruhum ruhaniyette. Bu dünyada, beşeriyet aleminde ömür sürdük. Yedik, içtik göçtük. Emir Hakk'tan geldi. Bir içim su ile yedi adım yolun hakkı var. İşte hepinizin huzurundayım; belki bilerek, belki bilmeyerek bir hakkınız varsa, hakkınızı helal eyleyin! " Diyor kardeşimiz. 

Bu kardeşimiz Allah'ın huzuruna temiz ve günahsız gitmek istiyor. 

Ey Ehlibeyt muhibi olan canlar!

Merhum-merhume canımız dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkıyor. Hünerli olmak, aslını ve Allah'ını bilmek; yaratılmışlara karşı merhametli olmak, insanliğın haklarını tanımak; bu kubbede hoş bir seda, insanlığa yararlı bir eser bırakrak göç etmek ve Allah'ın huzuruna alın akı ile çıkmaktır.

Canlar! Hakka yürüyen bu eri/hanımı nasil bilirsiniz? 

Bu canımızın Hak Muhammed Ali yoluna inanmış, EhliBeyt dostu bir kardeşiniz olduğuna tanıklık eder misiniz? 

Üzerinde eğer hakkınız varsa helal eder misiniz? ((Üç kez tekrarlanır)

Allah rızası için salata, Muhammed Mustafa ve Ehlibeyt için salavata, hakka yürüyen er/hanım için duaya, dört tekbir ile uyun hazır olan imama

Allahü Ekber,

Allah'tan başka tanrı yoktur. Muhammed Mustafa Allah'ın elçisidir ve Aliy'yel Murteza Allah'ın velisidir.

Allahü Ekber,

Yüce Allah'ım !  Hakk'a göçen bu canımızı ve bütün müminleri bağışla! Onların hayatta olanlarını da ölmüş olanlarını da yargılama. Bizim ve onların arasındaki iyilikleri geçerli kıl! Duaları, dilekleri yerine getiren sensin! Her şeye gücü yeten yaratıcı sensin!

Allahü Ekber,

Ber cemali Muhammed,  Aliy'yel Murteza, Kemali imam Hasan, Şah'ı Hüseyin, verelim candan salavat" (Tüm cemaat salavat getirir)

Allahü Ekber,

Esselamı aleyküm ya Resulullah.

Esselamı aleyküm ya Velilullah.

Namazınızın, niyazınızın, dualarınızın kabulü ve Hakka yürüyen bu canımızın ruhu için,  EL FATİHA." (Fatiha Suresi okunur-cenaze namazı sona erer)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular