14 Kasım 2020 Cumartesi

ŞAH İSMAİL’İN ORDUSU KARABAĞ'DA DESTAN YAZDI

ŞAH İSMAİL’İN ORDUSU KARABAĞ'DA DESTAN YAZDI

İşgalden kurtarılan Cebrayıl ilçesine bağlı Çakırlı köyünün görünümü. Bütün evler yıkılıp yağmalanmış.

 Azerbaycan ordusu, kırk dört gün süren zorlu bir savaştan sonra Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtardı. 1992 yılında Rus ordusunun desteği ile Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal eden Ermenistan, sekiz yüz bin sivilin göç etmesine ve binlerce insanın da ölümüne neden olmuştu. Hocalı kasabasında sivillere karşı soykırım yapan Ermenistan ordusu bununla da yetinmeyerek, Azerbaycan’a ait topraklardaki saldırılarına pervasızca devam etti. Amerikan derin devleti adına faaliyet yürüten George Soros ve Fransa’nın desteğini arkasına alan Ermenistan başbakanı Paşinyan kendisinden emin görünüyordu. Ne uluslararası hukuku ne de Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararları tanıyordu. İşgal etmiş olduğu topraklarda bulunan altın, gümüş ve bakır madenlerini uluslararası tekellerle birlikte işletmeye devam ettiler. Zorla göç ettirilen Azerbaycanlılara ait köy ve kasabalardaki evleri, mezarlıkları ve inanç mekanlarını da vahşice yağmaladılar. Bununla da yetinmeyen Ermenistan, 27 Eylül 2020’de bu saldırılarına bir yenisini daha ekledi. Ancak, bu kez baltayı taşa vurmuştu. Karşısında savunmasız ve örgütsüz bir halk yoktu. Üstelik Türkiye, Pakistan ve İsrail bu haklı davasında Azerbaycan’ın yanında olduklarını açıkladılar.  

 Azerbaycan ordusu, Ermenistan’a, karşı saldırı ile cevap verdi. Taarruza geçerek işgal altındaki köy ve kasabalarını tek tek kurtarmaya başladı. Azerbaycan ordusu, vatan olarak gördüğü toprakları için yiğitçe savaşıyordu. Ermenistan ordusunun yirmi sekiz yıldır kurduğu barikatları, savunma hatlarını, tünelleri ve mevzileri yerle bir etti. Bu uğurda şehitler verdi. Sonunda Ermenistan teslim bayrağını çekti. İşgal ettiği toprakları terk etmek zorunda kaldı. Azerbaycan halkı haklı olarak sevinç gösterileri düzenledi. Şehit ve gazilerini saygıyla andı. Kahramanlarına minnet duygularını ilettiler. Yıllar önce terk ettikleri köy ve kasabalarına, baba diyarlarına geri döneceklerdi. Zaferlerinden dolayı onları kutluyorum.

 Azerbaycan halkı bu sevinci yaşarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, bakanlar, iktidardaki partilerin temsilcileri kutlama ve destek mesajları yayınladılar. Bakanlar Bakü’ye giderek barış masasında Azerbaycan’a destek vermeyi sürdüreceklerini açıkladılar. Fakat, ana muhalefet partisinden candan ve yürekten bir destek ve kutlama gelmedi. Milletvekili ve hemşehrimiz olan Mehmet Ali Çelebi dışında açıklama yapan olmadı. Kemal Kılıçdaroğlu ise, sadece bir tivit atmakla yetindi. Atatürk’ün kurmuş olduğu parti, kurtuluş savaşı veren kardeş ülkenin mücadelesine sessiz kalmıştı. Hatta parti yöneticisinden biri, Erdoğan’ı Azerbaycan’a “Cihatcı” göndermekle suçladı. Genel başkan dahil, parti içinden hiç kimse bu şahısa cevap vermedi. Mazlumun yanında olması gereken ve anti-emperyalist olan CHP, buna sessiz kalmıştı. Üstelik, Kemal Kılıçdaroğlu’na bir heyetle Azerbaycan’a bir ziyaret yapması için mektup da yazmıştım. Ancak cevap alamadığım gibi, gündem dışı açıklamalar yaparak sessizliğine devam etti. Atalarımız boşuna söylememişler: “Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz”  diye. CHP’nin nereden nereye savrulduğunu gösteren bariz bir olayı yaşayarak öğrenmiş olduk. Yazıklar olsun…

 Topraklarını kurtarmak için yiğitçe mücadele eden Azerbaycanlılar kimdi? Azerbaycan nüfusunun özellikle de işgalden kurtarılan köy ve kasabaların büyük çoğunluğu, Şah İsmail’in çağrısı ile Anadolu’dan giden Alevi-Kızılbaş Türkmenlerdi. Şah İsmail'in liderliğinde Safevi devletini kurmuşlardı.  Bunların içinden Amasya’dan giden aşiretler de vardı. Cephede askerlerle röportaj yapan Azerbaycanlı gazeteci aynen şunları söylüyordu:” Kolay gelsin Kızılbaş ordusu. Galebeniz hayırlı olsun” Şah İsmail'in mücadele azmi geri dönmüştü. 

Biz de " Zaferiniz kutlu olsun Kızılbaş ordusu "diyoruz.

 Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu

14.11.2020.

 Ek: CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na gönderilen elektronik posta.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular