17 Mart 2019 Pazar

KUR’AN’DA MUSEVİLER Mİ, İNKARCI YAHUDİLER Mİ LANETLENİYOR ?


KUR’AN’DA MUSEVİLER Mİ, İNKARCI YAHUDİLER Mİ LANETLENİYOR ?


İslam dünyasını oluşturan ülkelerin kamuoyunda Musevilik ile “inkarcı” Yahudiler birbirleri ile karıştırılmaktadır. Bu da fanatik bir şekilde Yahudi aleyhtarlığına neden olmaktadır. Hatta ırkçılığa varan nefret söylemlerine ulaşmaktadır. Oysa, Kur’an’ı Kerim’de Hz. Musa’nın peygamberliği ve o’na inen Tevrat kutsal kitap olarak kabul edilmektedir. Ancak, Hz. Musa’nın Yahudi kavminden (İsrailoğulları) gelmesi nedeniyle, Musevilik, Yahudilikle özdeşleşmiş gibidir. Halbuki, Yahudi kavmin dışında Musevi olan Hazar Türkleri ve Ortadoğu halklarından Samiriler de vardır. Kur’an’da yer alan ayetlerde bütün Yahudiler de lanetlenmemiştir. Hz. Musa’ya ve Hz. Muhammed’e muhalefet eden “İnkarcılar” ve “Bozgunculuk” yapanlar lanetlenmiştir. İlgili ayetleri verdiğimizde konunun daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyim.

Önce, Hz. Musa’ya muhalefet eden “İnkarcı” ve “Bozguncu” larla ilgili ayetlerden başlayalım:

BAKARA SURESİ 83. Ayet; “Vaktiyle biz, İsrailoğullarından: Yalnızca Allah’a kulluk edeceksiniz, ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye söz almış ve “insanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekatı verin “ diye de emretmiştik. Sonunda azınız müstesna, yüz çevirerek dönüp gittiniz.”

BAKARA SURESİ 87. Ayet: “And olsun biz Musa’ya kitab’ı verdik. Ondan sonra ardarda peygamberler gönderdik. Meryem oğlu İsa’ya da deliller verdik. Ve onu Ruh’l Kudüs (Cebrail) ile destekledik. Ama, ne zaman bir peygamber size nefislerinizin hoşlanmadığı bir şey getirdiyse büyüklük taslayarak kimini yalanladığınız, kimini de öldürdüğünüz doğru değil mi ! “

BAKARA SURESİ 88. Ayet: “(Yahudiler peygamberlerle alay ederek) “ Kalplerimiz perdelidir “ dediler. Hayır, küfür ve isyanları sebebiyle Allah onlara lanet etmiştir. O yüzden çok azı inanır.”

NİSA SURESİ 153. Ayet: “ Ehl-i Kitap senden, kendilerine gökten bir kitap indirmeni istiyor. Onlar Musa’dan, bunun daha büyüğünü istemişler de, “ Bize Allah’ı apaçık göster” demişlerdi. Zulümleri sebebiyle hemen onları yıldırım çarptı. Bilahare kendilerine açık deliller geldikten sonra, buzağıyı (tanrı) edindiler. Biz bunu da affettik. Ve Musa’ya apaçık delil (ve yetki) verdik.”

Ayetlerden de anlaşılacağı gibi, Yahudi kavminin bir kesimi Hz. Musa’nın tebliğ ettiği dini kabul etmeyerek muhalefet etmiş, ondan sonra gelen peygamberlerden bazılarını da katletmşlerdir. Bu yüzden dine muhalefet eden, isyan eden ve bozgunculuk yapanlara “lanetlenmiş” denilmektedir. Ancak, bütün Yahudi kavmi kast edilmemektedir. Zira, Hz. Musa’ya inanıp, onun tebliği ettiği dinin gereğini yerine getirenler de bulunmaktadır. Eğer bütün Yahudi kavmi Hz. Musa’ya inanmayıp karşı çıkmış olsaydı; bugün Musevilik dininde bahsedemeyecektik. Konuya bu açıdan bakmanın daha doğru olacağı görüşündeyim.

MEDİNE’DE MÜSLÜMANLAR VE YAHUDİLER

Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye miladi takvime göre 622 yılında göç etmek zorunda kalmıştı. Medine bölgesinin nüfusu yaklaşık on bin civarındaydı. Bunun beş binini Yahudiler, beş binini de Arap kavminden olan Evs ve Hazreç kabileleri oluşturuyordu. Evs ve Hazreç kabilelerinden yaklaşık bin beş yüzü müslümanlığı kabul etmişti. Geriye kalanları put perestti. İslam dinine ve Hz. Muhammed’e en fazla muhalefet edenler Yahudi din alimleriydi. Ancak, Yahudi alim ve bilginlerinden bazıları Hz. Muhammed’in peygamberliğini kabul etmişlerdi. Hatta müslüman olanlar bile vardı. Örneğin Hz. Yusuf’un sülalesine mensup, Medine Yahudilerinin ulularından ve alimlerinden olan Abdullah Bin Selam İslam dinini kabul edip, müslüman olmuştu.

Bu bilgileri özetledikten sonra,  Hz. Muhammed'e ve İslam’a muhalefet eden Yahudilerle ilgili ayetlerden örnekler vererek, konuyu aydınlatmaya çalışalım.

MAİDE SURESİ 59. Ayet: “ Onlara şöyle de: Ey kitap ehli! Yalnızca Allah’a, bize indirilene ve daha önce indirilene inandığımız için mi bizden hoşlanmıyorsunuz ? Oysa çoğunuz yoldan çıkmış kişlersiniz.”

MAİDE SURESİ 68. Ayet: “ “Ey kitap ehli! Siz, Tevrat’ı, İncili ve Rabbinizden size indirileni hakkıyla uygulamadıkça doğru yol üzerinde değilsinizdir” de. Rabbinden sana indirilen, onlardan çoğunun küfür ve azgınlığını elbette artıracaktır. Kafirler topluluğuna üzülme. “

MAİDE SURESİ 77. VE 78. AYETLER: “ De ki: Ey Kitap ehli! Dininizde haksız yere haddi aşmayın. Daha önceden sapan, birçoklarını saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluma uymayın. İsrailoğullarından kafir olanlar, Davud ve Meryem oğlu İsa diliyle lanetlenmişlerdir. Bunun sebebi, söz dinlememeleri ve sınırı aşmalarıdır.”

BEYYİNE SURESİ 6. Ayet: “ Ehl-i Kitap ve müşriklerden olan inkarcılar içinde ebedi olarak kalacakları cehennem ateşi içindedirler. İşte halkın en şerlileri onlardır.”

Ayetler dikkatle okunduğunda Ehli kitap (Musevi-Yahudi, İsevi-Hiristiyan olanlar) mensubu olup, İslam dinini ve Hz. Muhammed’in peygamberliğini kabul etmeyenlere “kafir (inkarcı) denilmektedir. Zira, Kur’an’da Hz. Musa ve Hz. İsa peygamber olarak kabul edilmekte ve onlara inen Tevrat ve İncil’de kutsal kitap olarak belirtilmektedir. Ayetlerde bütün Ehli kitap mensuplarına “kafir” (inkarcı) denilmemektedir. Ayetlerde, Ehli kitap mensuplarından Tevrat ve İncil ile birlikte Kur’an’ın da kutsal kitap olarak kabul edilmesi istenmektedir. Ayetlerin özünde bu anlatılmaktadır.

Ehli kitap mensuplarının tümünün “inkarcı-kafir” olarak görülmediğini açıklayan ayetlerden bazıları şunlardır:

ALİ İMRAN SURESİ 75. Ayet: “ Kitap ehlinin içinde öylesi vardır ki, ona bir kantar altın emanet etsen, olduğu gibi öder. Öylesi de vardır ki, bir altın emanet etsen, yakasına sarılmadıkça onu sana ödemez. “

ALİ İMRAN SURESİ  113. ve 114. Ayetler: “ Kitap ehlinden doğru hareket edip, ibadetten vaz geçmeyen, secdeye kapanarak Allah’ın ayetlerini okuyanlar var. Bunlar Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İnsanlara iyiliği emrederler. Kötülükten alı koyarlar. İyiliklere koşarlar. İşte onlar iyi kişilerdendir.”

ALİ İMRAN SURESİ 119. Ayet: “ İşte siz müslümanlar; onlar sizi sevmezken siz onları seven ve kitapların bütününe inanan kimselersiniz.”

CASİYE SURESİ 16. Ayet: “ And olsun ki biz, İsrailoğullarına kitap, hüküm ve peygamberlik verdik. Onları güzel rızıklarla besledik ve onları dünyalara üstün kıldık. “

ARAF SURESİ 159. Ayet: "Musa kavminden bir topluluk vardır ki, hakka kılavuzluk eder ve yalnız hakka dayanarak adaleti gözetir"

Yukarıdaki ayetler gayet açıktır. Ehli kitaba mensp olanların tümü lanetlenmemiş ve inkarcılıkla(kafirllikle) suçlanmamıştır. Dolayısıyla ilahiyatçıların, din görevlilerinin, özellikle de cami imamlarının bu konuları cemaatlerine açıklaması ve öğretmesi elzemdir. Irkçılığı ve düşmanlığı körükleyen  bu tür anlayışlarla mücadele etmelidirler. Hz. Muhammed'e de muhalefet eden ve süikast düzenleyen, savaş açan Arap kavmi için ne diyeceğiz ? Onları da toptan düşman olarak mı göreceğiz ?  Kur'an'da onlar da lanetlenmiştir. Ama maalesef, 21. yüzyılda hala din ve inançlar yüzünden düşmanlıklar devam etmektedir. Oysa, bütün dinlere ve inançlara saygılı davranırsak ve herkesin inandığı dinin ibadetlerini özgürce yerine getirmesine müsaade edersek, düşmanlıklar, kin ve nefret son bulacaktır. Dünyadaki bütün düşmanlıkların bitmesi dileği ile.....

Saygılarımla
Hamdullah Dedeoğlu
17.03.2019

*Kur’an’daki ayetler, Diyanet Vakfı Yayınlarının “Kur’an’ı Kerim ve Açıklamalı Meali, 2009” baskısından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular