5 Haziran 2018 Salı

ALEVİLİK’DE SOFRA DUASI


ALEVİLİK’DE SOFRA DUASI

Aileler ve komşular arasında ziyaretlere gittiğimizde, Alevi ailelerinin ve gençlerinin sofra’da ve Cem’lerde okunan dualar konusunda bilgi sahibi olmadıklarını tespit ettim. Bunu bir eksiklik olarak gördüm. Özellikle alevi gençlerinin, dualar konusunda ilgisiz kaldıklarına şahit oldum. Oysa, kendini alevi olarak gören ailelerin bu duaları çocuklarına öğretmesi gerekir. Çocukluğu köyde geçenler hatırlayacaktır; bayram sofralarında, oruçlarda, duasız kalkılmazdı. Şehirlere göç ile birlikte bu geleneğimiz de maalesef unutuldu. İnsan hayatında manevi değerlerin yeri küçümsenemez. Eğer, siz bu değerleri öğretmezseniz birileri sizin adınıza çocuklarınıza yabancı olduğunuz ve onay veremeyeceğiniz bilgileri verir. Sonuçları da çok ağır travmalara neden olur. Alevi ailelere katkıda bulunmak amacıyla bu dualardan bazılarını bloğ'a koymak istedim. Yararlı olması dileği ile.

Saygılarımla.
Hamdullah Dedeoğlu
05. 06. 2018

SOFRA BAŞLANGIÇ DUASI

Bismi Şah. Evel Allah diyelim. Kadim Allah diyelim. Geldi Ali sofrası, destur ya şah diyelim. Şahın gönderdiğini biz yiyelim. Gerçekler demine Hü diyelim.

SOFRA SONU DUASI

Bismi Şah, Allah, Allah...
Elhamdülillah. Nimeti devlet ziyade ola. Hak bereketini vere. Bu gitti, yenisi gele. Nimeti Celil, bereketi Halil İbrahim ola. Artsın, tükenmesin. Taşsın dökülmesin. İçtiğimiz temiz, ocaklarımız mamür, gönüllerimiz nur ola.
Cömert lokma sahibinin ve bil cümle, Al-i Resul mensuplarının yüzü ak, gönlü pak, düşmanları yok ola.
Hak, Muhammed, Ali, on iki imam, on dört masumu pak, on yedi kemerbest, gözcümüz ve bekçimiz ola.
Kutbi alem, Şah-ı Ekrem, Hünkar Hacı Bektaş Veli efendimizin yardımları, kerametleri, zahiren,  batinen üzerimize hazır ve nazır ola. Cümle gerçeklerin demine hü diyelim.

Sofra sonu duası kısa olarak  da okunabilir:

Bismi Şah Allah Allah. Nimeti celil, bereketi Halil İbrahim ola. Artsın, tükenmesin. Taşsın, dökülmesin. Bu gitti yenisi gele. Hak bereketini vere. Gerçeğe Hü.

***Kaynak: Dr. Ömer Uluçay, Alevilikte Dua-Gülbang, Gözde yayınları, 2. baskı, 1996.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular