15 Mart 2018 Perşembe

NEVRUZ BAYRAMI NEREDEN GELİYOR ?

NEVRUZ BAYRAMI NEREDEN GELİYOR ?

Nevruz, Farsça bir kelime olup, Nev yeni, Ruz gün demektir. Birleştirildiğinde “ YENİ GÜN “ anlamına gelir. Ancak bu yeni gün, yeni yılın ilk günü anlamını taşır. Zira, Fars kültüründe (Pers-Sasani-İran) Şems (Güneş) takviminin yeni yılı 21 Mart’ta başlar. Yeni yılı kutlamayla birlikte, doğanın yenilendiği günü de kapsamaktadır. Mezopotamyadan, Orta Asya’ya kadar uzanan coğrafya’da yaşayan halklar, Nevruz’u bir bayram olarak kutlamışlardır. Ancak, bu kutlamalar bölgelere göre, farklılıklar gösterir. Bazı bölgelerde, ateşler yakılıp, üzerinden atlanırken, bazı bölgelerde eğlenceler, güreş müsabakaları, at binme, kılıç oyunları da sergilenmektedir.

Zerdüşlüğün kutsal kitabı olan AVESTA’da, Nevruz için “ Ekin Bayramı” olarak söz edilir. Kitapta, mahsulün bol olması için, tanrı AHURA MAZDA’ya kurban vermek yerine, şarkı söyleyip, bayram yaptıkları belirtilir. Zerdüştlük, M.Ö. 6. Yüz yılda ortaya çıkan, kendisini peygamber olarak tanıtan, Türkçe’de Zerdüşt, Latince’de Zoroester diye tanınan kişi tarafından oluşturulan bir dindir.

Nevruz, Aleviler tarafından da hem bir bayram, hem de Hz. Ali’nin doğum günü olarak kutlanır. Ayrıca, Hz. Ali’nin Hz. Fatma ile evlendiği gün olarak kabul edilir.

Türk kavimleri, Nevruz’u bir bayram olarak kutlarken, aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış günü olarak da anarlar.

Kürt kökenli topluluklar da, Nevruz’u, yeni gün bayramı ile birlikte, demirci Kawa’nın, Kürtleri esirlikten kurtardığı bir gün olarak kutlarlar.

Nevruz bayramının Fars güneş takviminde yeni yılın ilk günü olduğunu belirtmiştik. Kamu oyunda BURÇLAR olarak bilinen takvimdeki aylar, buradan gelmektedir. Nevruz, bu takvimin ilk ayı olan FERVARDİN’in (KOÇ AYI) ilk günüdür. Bilgi olarak, bu ayları belirtmekte fayda görüyorum.

FERVARDİN (KOÇ  AYI-BURCU) – 21 Mart- 20 Nisan

ORDİBİHEŞT (BOĞA  AYI-BURCU) 21 Nisan- 20 Mayıs

HORDAD ( İKİZLER  AYI-BURCU) 21 Mayıs- 20 Haziran

TİR ( YENGEÇ  AYI-BURCU ) 21 Haziran – 20 Temmuz

MORDAD ( ASLAN AYI-BURCU ) 21 Temmuz- 20 Ağutos

ŞEHRİVAR ( BAŞAK  AYI-BURCU ) 21 Ağustos- 20 Eylül

MEHR ( TERAZİ  AYI -BURCU) 21 Eylül- 20 Ekim

ABAN ( AKREP  AYI -BURCU) 21 Ekim- 20 Kasım

AZER (YAY AYI-BURCU ) 21 Kasım- 20 Aralık

DEY ( OĞLAK AYI -BURCU) 21 Aralık- 20 Ocak

BEHMAN ( KOVA  AYI-BURCU ) 21 Ocak- 20 Şubat

ESFAND ( BALIK  AYI-BURCU ) 21 Şubat- 20 Mart

Nevruz bayramınız kutlu olsun. Nice mutlu ve huzurlu Nevruzlar diliyorum.

15.03.2018
Hamdullah Dedeoğlu

1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular