9 Şubat 2018 Cuma

ALEVİLERİN CEMLERDE DUA İLE ANDIKLARI SELMAN-I FARİSİ KİMDİR ?

ALEVİLERİN CEMLERDE  DUA İLE ANDIKLARI SELMAN-I FARİSİ KİMDİR ?

Adından anlaşılacağı gibi, Selman-ı Farisi-i İran'lı olup, miladi 568 yılında İsfahan'da doğdu. Zengin bir ailenin çucuğuydu. Farsça dihkan, bizdeki deyimiyle bir toprak ağasının oğluydu. İyi bir eğitim almıştı. Mazdeizm(Zerdüşt) inancindaydı. Bu dinin ibadet yerleri olan ateşgedelerde, görevliydi. Farsça'nın yanısıra, İbranice, Rumca dillerini biliyordu. İran'da bir hiristiyan kilisesine gidip, oradaki papazdan dini konularda bilgiler aldı. Bu olaydan sonra, Selman-ı Farisi'nin hayatı tamamen değişti. Atalarının dinini bırakarak, hiristiyan oldu. Hirirstiyanlığın merkezi olan şehirlere gitmek üzere, İran'dan ayrıldı. Önce Musul, Şam ve sonraları da, bugünkü Afyon'a yakın bir kasabada ünlü bir hiristiyan din aliminin yanında eğitim aldı. O din adamın söylediği “yeni bir peygamber bekleniyor. Bu kez Arabistan tarafından olacak ve ibrahimi dini tebliğ edecek” sözlerinden sonra, bir kervanla birlikte Hicaz bölgesine doğru yola çıktı.. Yolda kervan sahibi tarafından, Medineli bir yahudu kabilesi olan Beni Kureyza'dan bir tüccara köle olarak satıldı.

Selman-ı Farisi Medine'deyken, Hz. Muhammed'in yeni bir dini tebliğ ettiğini öğrendi. Ve papazın söylediklerini teyit ediyordu. Ancak, çok istemesine rağmen, Sahibi kendisini bırakmadı ve Mekke'ye gidemedi. Hz. Muhammed ile tanışması hicretten sonra gerçekleşti. Ve tanıştığında hemen müslümanlığı kabul etti. Bu kez de karşısına yüklü miktarda azad ücreti çıktı. Yahudi tüccar, üç yüz hurma fidanınn dikilmesi ve bir miktar para karşılığında, Selman'ı serbest bırakacağını söyledi. Hz. Muhammed istenilenlerin müslümanlar tarafından yerine getirilmesini istedi. Yahudi tüccarın istekleri yerine getirildi ve Selman-ı Farisi hürriyetine kavuştu.. Hz. Muhammed, Selman-ı Farisi'yi Medine'li Ebu Derda ile kardeş, yani müsahip yaptı. Medine'liler Selman-ı Farisi'yi tanıdıkça hayran oldular. Medine'ye geldikten sonra, arapçayı da öğrenmişti. Mazdeizm, Hiristiyanlık, Yahudilik konularında çok bilgiliydi. Bu nedenle ensar ile Mekke'li muhacirler arasında “Selman-ı Farisi bizdendir” “yok sizden değil bizdendir” tartışmaları şiddetlendi. Hz. Muhammed olaya el koymak zorunda kaldı ve şöyle bir çözüm buldu, “ Selman-ı Farisi Ehli Beyt'tendir” dedi.

Selman-ı Farisi, Medine'ye saldırı yapılacağını duyunca, Hz. Muhammed'e giderek, İran'da şehir savaşlarında kullanılan bir savunma yöntemi olan hendek kazılmasını önerdi. Öneri ilginç bulundu ve kabul edildi. Medine'nin etrafına geniş hendekler kazılarak atların ve develerin geçmesi engellendi. Yirmi gün süren kuşatma boyunca hendekleri geçemiyen düşman ordusu, geri çekilmek zorunda kaldı. Medine'dekiler de rahat bir nefes aldılar. Selman-ı Farisi'nin şöhreti de böylece daha da arttı. Savaşın adı da tarihe “Hendek” savaşı olarak geçti.

Selman-ı Farisi, Hendek şavaşından sonra, diğer muharebelere ve Hz. Ömer zamanında İran'ın fethine de katıldı. İran'ın Medain şehrine vali olarak atandı. Yaşamından hiç bir değişiklik yapmadı ve halkın teveccühünü kazandı. Büyük bir saygı gördü. Miladi 656 yılında, Bu şehirde vefat etti ve burada toprağa verildi.
Dördüncü Murat zamanında, Selman-ı Farisi türbesine önem verilmiş, bakım ve onarımı yapılmıştır. Ve türbenin yakınında Selman-ı Pak kasabası oluşmuştur.
Selman-ı Farisi'nin ayrıca, Mardin'in Nusaybin ilçesinde de birer makam türbesi bulunmaktadır.

Selman-ı Farisi, Peygamber efendimizi tıraş etmesi nedeniyle de, berberlerin piri olarak kabul edilir.
Yukarıda kısaca Selman-ı Farisi'yi anlattık. Ancak bizim yaptığımız, özetin, özetidir. Selman-ı Farisi'yi anlatmaya elbette, ciltler yetmez. Kendisi her zaman Ehli-Beyt'e sadık kaldı ve büyük hizmetleri oldu. Alevilerin dualarında on yedi kemerbest içinde onu anmasının nedeni budur. Biz de, kendisini saygı ve hürmetle anıyoruz.

Yazan:Hamdullah DEDEOĞLU
05.06.2017
Kaynak:İslam Ansiklopedileri







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular