10 Şubat 2018 Cumartesi

İSLAM’IN ÖZÜ-DİREĞİ NAMAZ MI ?

İSLAM’IN ÖZÜ-DİREĞİ NAMAZ MI ?

Son yıllarda, cuma namazları öncesinde, hemen hemen bütün vaaz ve hutbelerde “ namaz islamiyetin özü ve direğidir” sözlerini duymaktayız. Peki, bu sözlerin doğruluk payı var mı ?

 Bu sorunun cevabını Kur’an’ı Kerim’de bulabiliriz. Mekke’deki “müşrikler” in kıldıkları namazla ilgili olarak,  Hz. Muahammed’e inen MAUN suresinden başlayalım.

“ Gördün mü o, dini yalan sayanı ?
İşte odur yetimi itip kakan,
Yoksulu doyurmayı özendirmez o.
Lanet olsun o namaz kılanlara-dua edenlere ki,
Namazlarından gaflet içindedir onlar !
Riyaya sapandır onlar, gösteriş yaparlar.
Ve onlar, kamu hakkının yerine ulaşmasına-zekata-yardıma-iyiliğe engel olurlar. “
(Prof. Dr.Yaşar Nuri Öztürk, Kur’an’ı Kerim’in Türkçe meali)

Bu ayetlerden de anlaşılacağı gibi, İslamiyetten önce cahiliye döneminde de namaz vardı. Yani, “ müşrik” lerde namaz kılıyordu. Yahudilikte, Hiristiyanlıkta ve Zerdüştlük inancında da namaz ibadeti bulunuyordu. Bu konuyla ilgili olarak, eski diyanet işleri başkanlarından Prof. Dr. Süleyman Ateş şöyle yazmaktadır:

“HİRİSTİYAN SÜRYANİLER BEŞ VAKİT NAMAZ KILAR”

” Namaz bütün ilahi dinlerde vardır. İslam’dan önce Araplarda da vardı. Maun suresinde huzursuz, gafletle namaz kılan, gösterişçi cahiliye Araplarının davranışları kınanmaktadır.
Yahudilik’te ve Hiristiyanlık’ta namazın olmadığı sanısı da doğru değildir. Yahudilikte de beş vakit namaz vardır. Şeklinin biraz farklı olması önemli değil, önemli olan Allah’ı anmak üzere bir ibadetin yapılmasıdır. Hirirstiyanlıkta da namaz vardı. Bochum’da tanıştığım dindar bir Hiristiyan her gün üç vakit ibadet yaptıklarını söyledi. Ancak, Hirirstiyanlık çeşitli mezheplerle değişimlere uğradı. Pazar günkü toplu ayin onlarda önemlidir. Güney Anadolu ve Suriye’de bulunan Süryanilerde de aynen bizde olduğu gibi, beş vakit, hatta yedi vakit ibadet vardır. “ (6 Temmuz 2006, Vatan gazetesi)

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Zerdüştlük inancında da namaz kılmak vardı. Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cahit Can, “ Zerdüştçülükte Namaz “ bölümünde şunları yazmaktadır:

“ Zerdüştçülükte de, günde beş defa namaz kılınır. Sabah namazının Zerdüştçülükte özel bir yeri olduğundan ve sabah namazını da insanlara horoz kaldırdığından, bu hayvan kutsal kabul edilir. Asıl kıble güneştir. Güneş olmadığı zaman ateşe yönelinir. Önceleri ibadet açıkta yapılırken, daha sonra ateşgahlarda yapma usulu yerleşmiştir. “ (A. Ü. Hukuk Fak.Dergisi, 1968, cilt 1-2 sayfa, 278)

Gerek, Kur’an’ı Kerim’den aktardığımız ayetlerden olsun, gerekse, bilim insanlarının yazdıklarından da anlaşılacağı gibi, “ namaz islamiyetin özü ve direğidir” anlayışının doğru olmadığı ortadadır. O halde, bu anlayış neden öne çıkarılmaktadır ? Bunu, sadece yanlış bir yoruma bağlayabilir miyiz ? Sorunun cevabı kesinlikle ” hayır “ olacaktır. Bu anlayışı ısrarla savunmak, insanoğluna iyilik, güzellik, yardımlaşma ve adaletli olmayı öğütleyen Hz. Muhammed’in tebliğ ettiği dinin içini boşaltmaktır. Daha önceki dinler nasıl amacından saptırılmışsa, aynısı tekrarlanmak istenmektedir. Bu yorumun esas sahibi İngilizlerin beslemesi olan ve Suud’ların bağlı bulunduğu “ VAHABİ” liğin kurucusu olan Abdulvahap’tır. Takipçileri, tarihte olduğu gibi efendilerine hizmet etmeye devam etmekteler. İyi niyetli olanlara, bu şahsın Osmanlıya karşı, İngiliz emperyalistleriyle nasıl işbirliği yaptığını araştırmalarını öneririm.
Saygılarımla.

30.10.2016
Yazan: Hamdullah Dedeoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular