30 Eylül 2024 Pazartesi

BEKTAŞİ DEVLETİ GEREKLİ Mİ?

hamdullahdedeoglu.blogspot.com

 BEKTAŞİ DEVLETİ GEREKLİ Mİ?

Arnavutluk başbakanı Edi Rama Amerika gezisi sırasında yapmış olduğu açıklamada Arnavutluk toprakları içinde bir Bektaşi Devleti kuracaklarını açıkladı. Edi Rama'nın bu açıklaması Türkiye'de ilgiyle karşılandı. Alevi-Bektaşi kurumlarından bu oluşumun destekleneceğine dair bir açıklama gelmedi. Ancak böyle bir devletin oluşumuna karşı olduklarını açıklayan bireysel ve kurumsal görüşler oldu. 

Daha önce yazdığımız makalelerde Hacı Bektaş Veli'nin Avrupa'da tanıtılması gerektiğini, zira İslam dininin Avrupa'da Selefi ve Vahabilikle temsil edilemeyeceğini, İslam dininin hoşgörü ve sevgiye dayandığını, bunun da ancak Alevi-Bektaşi İslam anlayışı ile olabileceğini yazmıştık. Çünkü Avrupa kamuoyunun İslam coğrafyasına hakim olan İslam anlayışına olumsuz baktığını, bu algının yıkılması için Hacı Bektaş Veli gibi dini önderlerin öne çıkartılması gerektiğini belirtmiştik. Buna gerekçe olarak da Hacı Bektaş Veli'nin dil, din, renk ayırmadan bütün milletlere eşit baktığını, kadın-erkek ayırımı yapmadığını, dinde akıl ve bilimi savunduğunu ifade etmiştik. 

Avrupa'daki İslam algısı bugün, İŞİD, EL KAİDE ve TALİBAN gibi adı terörle anılan örgütlerle eşitlenmiştir. Bu terör örgütlerini kuran ve destekleyenler elbette ki; emperyalistler ve onların işbirlikçileridir. Ancak, Alevi-Bektaşi İslam anlayışından bir El Kaide, bir İşid, bir Taliban çıkmaz. Buna hem inancı hem felsefesi hem de tabanı onay vermez. Yani herhangi bir dış güç Alevi-Bektaşileri inanç yönüyle manipüle edemez, şiddet eylemlerine yönlendiremez. Dolayısıyla emperyalistlerin kullanabileceği bir aparat olamaz. O halde, Arnavutluk'ta kurulması düşünülen Bektaşi devletine nasıl bakmalıyız? Bize göre, bir devlet değil de kurumsal bir Bektaşi oluşumuna kavuşması yararlı olacaktır. Ancak bu kurumsal yapı Balkan ülkelerindeki Bektaşileri temsil etmekle sınırlı olmalıdır. Zira Balkanlardaki Alevi-Bektaşilerin inançlarını yerine getirebilmek için kurumsal bir yapıya ihtiyacı bulunmaktadır. Onların sorunlarını ve taleplerini ilgili ülkelerde savunmak bu kurumsal merkezin görevleri arasında olmalıdır. 

Türkiye'deki Alevi-Bektaşilere gelince; bu kitlenin dini önderleri bulunmaktadır. Bektaşilerin hem Babaları hem Çelebileri, Ocakzade Alevilerin  ise, Dedeleri bulunmaktadır. Burada yapılması gereken ülkemizdeki bütün Alevi-Bektaşileri kapsayacak kurumsal bir yapının inşa edilmesidir. İki yüz yıldır devlet tarafından hakları verilmeyen bu kitlenin sorunlarını bir daire başkanlığı ile çözmek mümkün değildir. "Devletin dini olmaz" "Devlet Laiktir" deniliyor. Ancak pratikte devletin din politikası Sünni mezheplerin, son dönemlerde de Selefilerin-Vahabilerin inançları doğrultusunda evrilmeye başlandı. Alevi-Bektaşiler tabi ki bu gidişe olumlu bakmazlar. Eğer siz kendi halkınızın sorunlarına çözüm getirmezseniz dış güçlerin bu konuda politika üretmelerine engel olamazsınız. O nedenle, devleti yönetenlere diyoruz ki; adaletli olun, din, mezhep ve siyasi görüş ayırımı yapmayın. Devletin kurumlarında liyakatı esas alın. İnsanları şekilci ibadetlere değil, önce dinlerin özü olan  ahlaklı ve adaletli olmaya yönlendirin. 

Hamdullah Dedeoğlu

30.09.2024.

25 Eylül 2024 Çarşamba

İSLAM DİNİ YEREL Mİ, EVRENSEL Mİ?

 İSLAM DİNİ YEREL Mİ, EVRENSEL Mİ?

İslam dini Arap yarımadasına tebliğ edildiği yedinci yüzyılda yerel bir dindi. Zira Hz. Muhammed'e peygamberlik görevi verilmesinin nedeni, Hicaz bölgesinde bozulan, yozlaşan tek Tanrılı İbrahimi dini ve ekonomik sistemi yeniden inşa etmekti. İnanç bakımından tek Tanrı inancına aykırı olarak araya putlar konulmuştu. Ekonomik sistem ise, bir avuç tefeci-bezirgan bir zümrenin denetimi ve egemenliği altındaydı. Kur'an'ı Kerim ayrıntılarıyla incelendiğinde, Hz. Muhammed'in bu şirk (Allah'a eş koşma) inancına, adaletsiz ekonomik sisteme ve yozlaşan ahlak anlayışına itiraz ettiği görülecektir. Hz. Muhammed'in bütün hayatı bunlara karşı yaptığı mücadele ile geçmiştir. Kur'an'ı Kerim'de tüm bu mücadele anlatılır. Yani bazılarının iddia ettiği gibi, Hz. Muhammed Mekke'deki oligarşi ile sadece inanç-iman yönünden değil, onların toplum üzerinde kurduğu acımasız sömürü ve baskı düzenine karşı da mücadele etmiştir. Ebu Cehil'in Bedir savaşı öncesinde soylediği şu sözler bu mücadeleyi özetlemektedir.

"Ey Allah'ım! Bizimle akrabalık ilişkisini kesen, bize bilmediğimiz, senin dinine aykırı şeyler getiren bu dinsizleri, bu mal ve mülk düşmanlarını helak eyle." (Mustafa Cemil Kılıç, Kur'an İle Aldatmak, sayfa, 229)

Ebu Cehil'in sözleri Hz. Muhammed'in verdiği mücadelenin ne olduğunu çok güzel açıklamaktadır. Ebu Cehil, Hz. Muhammed'i ve Müslümanları "dinsiz" olmakla suçlarken, diğer yandan da onları mal ve mülk düşmanı olmakla itham etmektedir. Ebu Cehil aslında doğru tespitlerde bulunmuştu. Zira ,Hz. Muhammed bir tarafta dini kendi çıkarları için kullananlarla mücadele ederken, diğer taraftan da halkı ezen, sömüren tefeci ve bezirgan sistemlerine karşı da savaş açmıştı. Yani Ebu Cehil de Ebu Leheb de Ebu Süfyan da Mekke oligarşisinin temsilcileriydi. Her birinin yüzlerce kölesi, cariyesi ve binlerce devesi bulunuyordu. Ebu Cehil'in Hz. Muhammed'i servet düşmanı olmakla suçlaması boşuna değildi.

Hz. Muhammed tek Tanrı inancını yeniden inşa etmiş, ekonomik ve sosyal yaşama da yenilikler getirmişti. Hz. Muhammed'in bu oligarşik düzene karşı getirdiği kanunlara, hükümlere İslam şeriatı deniliyordu. Yeni getirilen bu hükümlerde çok kadınla evlilik dörtle sınırlandırılmış, kadına mirasta yarım hisse verilmiş, bir erkeğin şahitliğine karşı iki kadının tanıklığı kabul edilmiş, zina, fuhuş ve hırsızlığa ağır cezalar getirilmiş, kabileler arasındaki çatışma ve savaşlara son verilmiş, yetime, yoksula sosyal haklar sağlanmıştı.

Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği İslam dini kısa sürede Arap yarımadasında, daha sonra da İran, Şam, Mısır'da kabul görmüştü. Yüz yıl içinde de Horasan ve Türkistan coğrafyasına kadar yayılmıştı.

İste bu yayılmadan sonra, İslam dini yerel bir din olmaktan çıkmış, evrensel bir din olmuştu. Bunun sonucunda da yayıldığı bölgelerdeki coğrafi şartlara, yaşam koşullarına, toplumların örf ve adetlerine göre yeni yorumlarla genişleyerek farklı mezhep ve ekollerin doğmasını da beraberinde getirmişti. Dolayısıyla, İslam dini yayıldığı bölgelerdeki örfleri, adetleri, gelenek ve görenekleri de içine alarak genişlemiş ve kavimler arası bir din olmuştu. 

İslam dininin yaşadığı bu süreci Hristiyanlık ve Musevilik de yaşamıştı. Dinler içindeki mezhepler de bu farklı kültür ve medeniyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıstı. Museviliğin, Hristiyanlığın ve İslam'ın evrenselliği de buradan gelmektedir. Dolayısıyla, dinler içindeki farklı mezhepleri ve ekolleri bir zenginlik olarak görmek ve barış içinde bir arada yaşama ilkesini benimsemek evrenselliğin bir gereğidir. Hacı Bektaş Veli de bu evrenselliği dil, din, ırk, renk gözetmeksizin yetmiş iki millete aynı gözle bakma ilkesini hakim kılmak için mücadele etmişti. Anadolu'da kabul görmesi ve yerli halk içinde taraftar bulması da buradan gelmektedir. 

Sonuç olarak, İslam dini yerel olarak doğmuş, yüz yıl içinde evrensel bir din olmuştur. Evrensel bir dinin gereği olarak farklı yorumlarla zenginleşmiş, yeni medeniyet ve uygarlıklarla tanışmış ve sentezler oluşturmuştur. Ancak İslam ülkelerinin yirmi birinci yüzyılda yeni yorum ve sentezlere ihtiyacı vardır; bu dünya siyasetinde ve ekonomisinde yer alabilmeleri için zorunludur.

Hamdullah Dedeoğlu

25.09.2024

22 Eylül 2024 Pazar

İSLAM ŞERİATINA İKİ FARKLI BAKIŞ

                                                                         hamdullahdedeoglu.blogspot.com

İSLAM ŞERİATINA  İKİ FARKLI BAKIŞ

İslam şeriatına iki farklı bakış açısı bulunmaktadır. Birinci kesim, “Gelenekselciler” olarak adlandırılan, yedinci yüzyıldaki şeri hükümleri değişmez ve sabit bir şekilde savunanlardır. İkinci kesim ise, kendilerine “Tarihselciler” diyenlerdir. Biz de tarihselcilerle aynı görüşü paylaşmaktayız. Bu görüştekiler, şeri hükümlerin yedinci yüzyıldaki Hicaz bölgesinde yaşayan Arap halkının yaşam koşullarına, geleneklerine ve örflerine uygun olarak bir çözüm sunduğunu belirtmektedirler. Dolaysıyla, bu hükümlerin tarihi şartlara ve ekonomik sistemlere göre değişebileceğini savunmaktadırlar.

Gelenekselciler aslında yedinci yüzyıldaki şeriat hükümlerini savunmakla, toplumların geliştiğini ve değiştiğini reddetmektedirler. Bu durum, toplumsal düzeni ve hükümleri yedinci yüzyıl ile sabitlemeleri anlamına gelmektedir. Bu bakış açısı aynı zamanda, o döneme kadar yaşanan tarihsel gelişmeleri de göz ardı etmektedir. Zira, yedinci yüzyılda egemen olan düzen, cariyeliğin ve köleliğin hâkim olduğu bir sistemdi.

Köleci toplumdan önce avcı-toplayıcı yani ilkel Komünal yaşam vardı. Daha sonra konar-göçer yaşam tarzı ve sonrasında köleci toplum düzeni ortaya çıkmıştır. Tarihsel gelişim devam etmiş, insanoğlu köleci toplumdan feodal topluma ve daha sonra da kapitalist ekonomik sisteme geçmiştir. Gelenekselciler, bu gelişmelere gözlerini kapatarak tarihsel gelişim sürecini yok saymaktadırlar.

Bu yaklaşım, insanın yaradılış ilkelerine de aykırıdır. Kur’an’da insanın kullanması için Tanrı tarafından akıl verildiği ve bunu kullanmayanların üstüne pislik yağacağı belirtilmektedir (Yunus Suresi, 100. Ayet). Dolayısıyla, gelenekselcilerin Kuran ayetlerini anlamadıkları da görülmektedir. Yüce yaratıcı, insanoğlunu aklı sayesinde diğer varlıklardan üstün kılmıştır. Eğer insanoğlu aklını kullanmıyorsa ya da dışlıyorsa diğer yaratılanlardan ne farkı kalır?

Sonuç olarak, gelenekselciler toplumları yedinci yüzyıldaki köle ve cariye düzenine hapsederek, değişimlerine ve gelişimlerine engel olmaktadırlar. Geleneksel görüş savunucuları bu görüşlerinde ısrar ederlerse, teknolojik yenilikleri ve yeni üretim araçlarını geliştiren toplumlara bağımlı kalmaya ve onların sömürgesi olarak yaşamaya devam edeceklerdir.


Hamdullah Dedeoğlu

22.09.2024


9 Eylül 2024 Pazartesi

KUR’AN’DA İSLAMİYET ÖNCESİ İNANÇLAR, İBADETLER VE UYGULAMALAR

KUR’AN’DA İSLAMİYET ÖNCESİ İNANÇLAR, İBADETLER VE UYGULAMALAR

Halkımızın büyük çoğunluğu Kur’an’da yer alan inançların, ibadetlerin ve hükümlerin daha önce var olduğunu ve hicaz bölgesinde yaşayanlar tarafından uygulandığını bilmezler. İşte din tüccarları da bunu hep istismar etmişlerdir. Oysa bunu anlatmadan İslam dininin Hz. Muhammed tarafından tebliğ edilme nedenini açıklamak mümkün değildir. Zira, hiçbir din ve inanç bir günde oluşmamıştır. Kendisinden önceki inançlardan, kültürlerden, gelenek ve göreneklerden beslenerek bir sentez oluşturmuşlardır. O nedenle İslam dinine de böyle bakmak gerekmektedir.

İşte, biz de bugünkü makalemizde bu konuyu ele alıp, değerlendirmelerde bulunacağız. Burada ana kaynağımız İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Emrah Dindi’nin “KUR’AN’DA İSLAM ÖNCESİ KÜLTÜR İZLERİ” başlıklı doktora tezi olacaktır. Sayın Emrah Dindi hocamız, İslamiyet öncesi Hicaz bölgesindeki yaşamı, inançları, ibadetleri ve toplum yapısını yazılı kaynaklara dayanarak tüm yönleri ile ele alıp çok güzel bir çalışma yapmış. Dört yüz elli dokuz sayfadan oluşan bu tezi bir makale de anlatmanın elbette ki zorlukları bulunmaktadır. Bu nedenle, çok önemli bulduğumuz bölümlerden ve konulardan kısa kısa özetler vereceğiz. Konuyu merak eden okuyucularımıza tezin tamamını okumalarını öneriyorum. Ayrıca bu tezin kitap olarak yayınlanmasında da büyük yarar görüyorum. Çok büyük emekler harcayarak böyle bir eseri meydana getirip, bizleri aydınlattığı için Emrah hocama çok teşekkür ediyorum.   

Emrah hocanın doktora tezindeki konu başlıklarının özeti şöyle:

ALLAH İNANCI

lslam dini Hz. Muhammed tarafından tebliğ edilmeden önce, Hicaz bölgesinde yaşayan toplulukların da Allah’a inançları bulunuyordu. Zira Ehli Kitaba mensup, Hristiyanlar, Yahudiler ile Hanif dinine mensup topluluklar da aynı bölgede yaşıyorlardı. Birbirleriyle iletişim içerisindeydiler. Ayrıca, Kur’an’da “Müşrikler” olarak geçen topluluklar da Allah’a inanıyorlardı. Örneğin cahiliye şairleri şiirlerinde, Tanrıyı gökte tasavvur etmiş ve Tanrının arşından bahsetmişlerdir. Yine aynı şekilde semanın yedi tabakadan yaratıldığını, yerin döşek, semanın tavan, dağların kazık olduğunu anlatıyorlardı. Ancak onlar, Allah’a ulaşmak için araya putları koymuşlardı. Yani Allah’a şirk (ortak) koymuşlardı. Bu Allah’ın tekliğine ve birliğine aykırıydı. İşte Hz. Muhammed buna karşı çıkmıştı.

HAYIR VE ŞER

Cahiliye devri Arap şairlerin şiirlerinde, kader ve ilahi taktir inançları kabul ettiği, hayır ve şerr’in Allah’tan geldiği, bu alemde her şeyin ve insanın başına gelenlerin önceden yazılmış olduğunu belirten ifadeler bulunuyordu. Yani, kaza ve kader itikatları da mevcut idi.

CİN VE ŞEYTAN

Cahiliye Arapların, hissedilen alemin ötesinde cinler, şeytanlar, çöl yaratığı, ifritler gibi bir takım tasavvur ve itikatları da bulunuyordu. Hatta insanlarla beraber oturan cine “AMİR”,  çocuklara zarar verenlere “ERVAH”,  kendisinden kötülük gelenlere de “ŞEYTAN” diyorlardı. Temiz olup, bütün kötülüklerden arınmış olanlara da “MELEK” ismini vermişlerdi.

NAMAZ

İslam öncesi Arapların Hz. İbrahim ve Hz. İsmail şeriatı üzere oldukları, namaz, oruç, hac, zekat, güzel ameller ve yüce ahlaki değerlere sahip oldukları, bozulma ve yozlaşmaların ise, daha sonra meydana geldiği belirtilmektedir.  Kaynaklarda, Ebu Zer Giffari, Kus Bin Saide gibi bazı Arapların namaz kıldığı da ifade edilmektedir. Namaz kılan Arapların Cuma ibadetinde bulundukları ve bu ibadete “ARUBE” dedikleri de kaynaklarda yer almaktadır.

ABDEST VE GUSUL

Kura’an’da yer alan gusül ve abdest de cahiliye döneminde mevcut idi. Cünüplükten yıkanmanın da Arap adetlerinden olduğu, İslam öncesi Mekke’de var olduğu, aynı şekilde cahiliyeye ait divanlarda hayız ve cenabetten dolayı kadın ve erkeklerin guslettiklerinden, cinsel ilişkiden sonra banyo yaptıkları da belirtilmektedir.

RAMAZAN AYI VE ORUÇ

Ramazan ayının cahiliye döneminde züht ve ibadet ayı olduğu, Mekke’de pek çok kimsenin Hira mağarasında inzivaya çekilerek bu ibadeti yerine getirdiği, Hz. Muhammed’in büyük babası olan Abdulmuttalib’in de bunu ilk yapan kişi olduğu yine kaynaklarda ifade edilmektedir. Hz. Muhammed’in de bu geleneği uyguladığı ve bu ayda fakirleri doyurduğu da rivayet edilmektedir. Yine cahiliye Arapların Aşure gününde oruç tuttukları da kaynaklarda yer almaktadır.

KABE VE HAC

Cahiliye Araplarında, Kabe’yi ziyaret, Hacer-i Esvedi kutsama, tavaf, şeytan taşlama, haram aylara saygı, putlara hediyeler, kurban sunma, tıraş olma ile ilgili tüm adet ve uygulamalar bulunuyordu. Ayrıca, hacda yeni bir elbise giymek (ihram), ihramlı iken haremde avlanmamak, saç ve tırnak kesmemek, koku sürünmemek, kadınlara yaklaşmamak gibi hususlar Kureyşli kabilelerin geleneklerindendi.

KADININ ÖRTÜNMESİ

Kadının örtünmesi cahiliye döneminde de vardı. Ancak örtünme sadece hür kadınlara mahsustu. Cariyeler örtünmezdi. Zira cariyeler cahiliye döneminde bir meta-mal gibi kullanılıyordu. Sahipleri onları gelir getirmek amacıyla fuhuş dahil her türlü işlerde kullanabiliyordu. Ayrıca cahiliye döneminde cariyelere sarkıntılık, taciz gibi eylemler suç sayılmıyordu. Bu yüzden hür kadınları cariyelerden ayırmak için baş örtüsü zorunluluğu bulunuyordu.

KISAS

Cahiliye kitabelerinde katilin kısas yoluyla öldürüldüğü, suçlunun, kendi suçu türünden bir cezaya çarptırıldığı ve “kan ancak kanla yıkanır” ilkesinin yer aldığı belirtilmektedir. Aynı ceza yöntemi, Sami halklarında, Hamurabi ve Roma kanunlarında da yer alıyordu. 

ZİNA SUÇU

Cahiliye döneminde cariyelerin yaptığı zina suç sayılmazdı. Ama evli ve hür kadınlara bu yasaktı. Bu suçun cezası evli ve hür kadınlar için taşlanarak öldürülmekti. Bu hüküm İslamiyet'de bir dönem uyguladıysa da daha sonra yüz sopa ile cezalandırılmıştır. Ancak zina cezasının uygulanabilmesi için şahitler gerekiyordu.

EVLİLİK

Cahiliye döneminde bir erkek sayısız kadınla evlenebilirdi. Yine aynı şekilde istediği kadar cariyeye de sahip olabiliyordu. İslamiyet, evlenme sayısını dörtle sınırlandırmış, cariyelerin ise, evlendirilmelerini tavsiye etmiştir.

İÇKİ

İçki yasağı gerek Tevrat da gerek İncil de yer alıyordu. Cahiliye döneminde gerek Mekke’de gerek Medine’de içki (Şarap) bolca içiliyordu. Şarap çok pahalı olmasına rağmen bunu içmeyi cömertlik sayıyorlardı. Ancak İçki içmeyenler de vardı. Bunlardan en tanınmışları Hz. Ali’nin babası Ebu Talip, dedesi Abdulmuttalib, Şeybe bin Rebia, Abdi Şems, Osman bin Affan, Ebuzer Giffari idi. Bunların içki içmedikleri, kendilerine haram kıldıkları, buna gerekçe olarak da içkinin pek çok cinayete sevk ettiği ve kötü eylemlere sebebiyet verdiği idi. İslamiyet ise, önceleri içkiye izin vermiş, daha sonraları haram kılmıştı. Ancak içki içmeye herhangi bir ceza getirmemişti. Bunu ahlaki bir durum olarak görmüştü.

KÖLELER-HÜRLER

Yahudi ve Hristiyan dinleri köleliği kabul ediyorlardı. Arap yarımadası (Hicaz) köle ticaretinin canlı bir pazarıydı. Cahiliye döneminde insanlar köleler, hürler ve mevali diye üç sosyal gruba ayrılmıştı. Köle efendilerinin mülküydü. Mevali ise, hürriyetine kavuşan kölelere deniliyordu. İslam köleliği kaldırmamış, ancak serbest bırakılmasını tavsiye etmiştir.

ADALET

Cahiliye döneminde, çöl kanunu diğer deyimle orman kanunu hakimdi. Çünkü hak ve adalet kılıcı keskin ve güçlü olanın yanındaydı. İslamiyet ise, bunu kaldırmış, kadılardan oluşan mahkemeler kurmuştu.

Yukarıda kısaca Arap yarımadasında yaşayan toplulukların inancını, örfünü, adalet anlayışını ve uygulamalarını özetledik. Her ne kadar İslamiyet öncesine cahiliye dönemi dense de bu coğrafya gerek inanç ve ibadetler gerekse de sosyal ve kültürel olarak bir medeniyet havzası konumundaydı. Zira, bu bölgede her türlü inançtan topluluklar bulunuyordu. Ayrıca burası  Çin ve Hindistan’dan gelen malların geçiş ve dağıtım merkeziydi. Dolayısıyla çok sayıda kültürün ve medeniyetin de merkezi durumundaydı. Cahiliye denmesinin nedeni inanç bakımından şirke düşmesi, barış ve adaletten yoksun olması, ahlaki olarak yozlaşması, kumar, içki, fuhuş gibi unsurların yaygınlaşması ve aile kurumunun çökmesiydi. İşte İslamiyet tüm bu bozulan sistemi düzeltmek için gelmişti.

Ancak İslamiyet’ın yedinci yüzyılda köle ve cariye sisteminin hüküm sürdüğü bir bölgeye çözüm getiren hüküm ve uygulamalarını bin dört yüz yıl sonra bütün dünyaya tekrardan sunmak mümkün değildir. Çünkü kölelik kaldırılmıştır. Cariyelik sistemi yasaklanmıştır. Üretim ilişkileri değişmiş, ulaşım araçları gelişmiş, buna bağlı olarak toplumların yaşam koşulları değişmiştir. İşte bu değişen şartlara göre toplumları yeniden organize ederek, barış ve rafah içinde yaşaması için yeni çözüm yollarının aranması gerekmektedir. Bunun aksini savunarak toplumları yedinci yüzyıldaki yaşam koşullarına geri götürmek mümkün değildir. Zira, yirmi birinci yüzyılda hiç kimseye köle ve cariye hukukunu kabul ettiremezsiniz. Karşınızda önce kadınları, sonra da özgürlüğüne düşkün erkekleri bulursunuz.

Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu

09.09.2024.  

7 Eylül 2024 Cumartesi

MUSTAFA KEMAL’E KARŞI OLMAK, KİMİN SAFINA GÖTÜRÜR?

 MUSTAFA KEMAL’E KARŞI OLMAK, KİMİN SAFINA GÖTÜRÜR?

Harp okullarının mezuniyet töreninden sonra Mustafa Kemal'e karşı olanlar bir kez daha kendilerini göstermeye başladılar. Bu aslında iki çizgi, iki taraf arasında ortaya çıkan yeni bir durum değildi. Milli Mücadeleyle başlayıp bugüne kadar devam eden bir mücadeleydi. Bir tarafta kurtuluş savaşına karşı çıkan “İngiliz Muhipler (sevenler) Cemiyeti” üyeleri ve taraftarları, diğer tarafta ülkenin tam bağımsızlığını savunan Kuvayı Milliyeciler arasındaki mücadeledir. Bir tarafta İngiliz emperyalistleriyle iş birliği yapan sözde saltanat taraftarları ile diğer tarafta da bedenlerini vatan için siper edip, emperyalistlere ve onların destekçilerine karşı savaşanlar arasındaki mücadeledir.

O dönemde, kim Mustafa Kemal’in yaptığı mücadeleye karşı çıkmışsa, sonunda emperyalizmin safına geçerek, tarihe vatan haini olarak geçmiştir. Yanında yer alanlar ise, adların tarihin altın sayfalarına kahraman olarak yazdırmışlardır. Bu bir tunç yasasıdır. Her ne niyetle ve ne amaçla olursa olsun; emperyalizme karşı savaşanlarla mücadele edenlerin eninde sonunda gidecekleri yer, işbirlikçiliktir, vatan hainliğidir. İşte örnekleri; kurtuluş savaşı devam ederken beşinci evliliğini on dokuz yaşındaki bir kadınla yapan ve Kuvayı Milliyeciler hakkında idam fermanlarını onaylayan Padişah Vahdettin, ülkeyi İngiliz zırhlısı içinde terk etmiştir. Diğer işbirlikçiler ise ya yurt dışına kaçmışlardır ya da İngiliz elçiliğine sığınmışlardır.

İşte tarihin bu tunç yasasında ders almayanlar yüz yıl sonra tekrar Mustafa Kemal’in karşısına çıkmaktadırlar. Şimdiden söyleyelim; Mustafa Kemal yenilmez. Çünkü O, bu ülkenin kurucusu ve lideridir. Bu ülkenin insanları bağımsızlık ve özgürlük uğruna binlerce şehit vermiştir. Şehitlerinin kemiklerini sızlatmazlar. O şehitler de hala savaştıkları topraklarda beklemektedirler. Baş komutanlarına laf söyletmezler. Çünkü onun emirlerini yerine getirmek için şehit olmuşlardır.

 Mustafa Kemal'e karşı olanların gittiği yeri göstermek açısından son örnek;  yetmişli ve seksenli yıllarda Mustafa Kemal’e  “Faşist” “despot” diyenlerdir. Onlar bugün emperyalistlerin ordularında paralı askerlik yapmaktadırlar. İşte tunç yasası burada da işlemeye devam etmiştir. Vardıkları son durak, ülkemizi bölmek için emperyalistlere taşeronluk yapmaktır. Ancak karşılarında yine Mustafa Kemal’in askerleri dimdik durmaktadırlar. Çünkü, onlar bu mücadele ruhunu ve azmini şehit ve gazi olan dedelerinden almaktadırlar. İşte Mustafa Kemal’e karşı olanların gideceği yer emperyalistlerin yanıdır. O nedenle, Harp Okulu öğrencilerinin yemin törenindeki "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sözlerine karşı çıkanlar bir kez daha düşünmeli ve ondan sonra karar vermelidir.

Hamdullah Dedeoğlu.

07.09.2024.

 

 

6 Eylül 2024 Cuma

KUR’AN’DA AKLIN KULLANILMASI İÇİN NE DENİLİYOR?

 

                                                                            hamdullahdedeoglu.blogspot.com

KUR’AN’DA AKLIN KULLANILMASI İÇİN NE DENİLİYOR?

 İslam mezhepleri-ekolleri arasında en büyük ayırımlardan ikisi, aklın kullanılması ile ibadetlerin imanı artırıp, artırmayacağı gelmektedir. Ehli-sünnet mezhep imamları arasında insanların yaşamlarında aklını kullanması gerektiğini savunan İmam Ebu Hanife’dir. Diğer ekol imamları bunu kabul etmezler. Yine ibadetlerin imanı artırıp artırmadığı konusunda Ebu Hanife yine tektir. Ebu Hanife (İmamı Azam) ibadetlerin imanı artırmadığı gibi eksiltmeyeceğini de savunur. İşte Alevi İslam da bu konularda İmam Ebu Hanife ile aynı görüştedir. Alevi İslam’ın önderleri olsun, İmam Hanife olsun bu iki konudaki görüşlerini  Kur’an ayetlerine dayandırmaktadırlar. Konu ile ilgili ayetler şunlardır:

 ZÜMER SURESİ: 9. Ayet: “Bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu? Ancak AKIL sahipleri bundan öğüt alır.”

 SAD SURESİ: 29. Ayet: “Ey Muhammed! Sana indirdiğimiz bu kitap kutludur. Ayetlerini düşünsünler, AKLI olanlar ibret alsınlar.”

 YUNUS SURESİ: 100. Ayet: “Allah, pisliği aklını kullanmayanlar üzerine bırakır.”

 ENAM SURESİ: 151 Ayet: “De ki onlara hadi gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım: Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın. Ana-babaya çok iyi davranın. Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Biz sizi de onları da rızıklandırırız. Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın. Allah’'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın. ALLAH size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz.”

 ENFAL SURESİ 22. Ayet:” Çünkü yeryüzünde debelenenlerin Allah katında en kötüsü, akıllarını işletmeyen sağır dilsizlerdir.”

 Ayetlerden görüldüğü gibi, Allah’ın insan oğluna yararlanmaları için akıl verdiği, doğru yola erişenlerin ve Kur’an ayetlerinden dersler çıkaranların da aklı başında bulunanlar olduğu belirtilmiştir. Yani, Allah’ın iyi kulları, aklını kullanıp, bu ayetlerden “öğüt alıp, ders çıkaranlar olacaktır” denilmektedir. Kısaca, Yüce yaradan insanoğluna AKLINI kullanmasını emretmektedir. Bu nedenle, Kur’an’da insan oğlunun diğer yaratılanlardan üstün tutulduğu belirtilmiştir.

Alevi-Bektaşi İslam’ın önderlerinden Hacı Bektaş Veli’nin akıl ve ibadet konusundaki düşünceleri ise, MAKALAT adlı eserinde şöyle yer almaktadır:

“Arifler katında iman akıl üzeredir. Fakat herkesçe bilinen, imanın dil ve gönül üzere olduğudur…İbadete gelince, amel imandan ayrıdır. Ve iman ibadettir. İman akıl üzeredir: Akıl sultandır. Ve ten içinde imanın naibi-vekilidir. Sultan giderse naip-vekil nasıl durabilir.”

“Çalap Tanrıya inanmak, buyruğunu tutmak, sakının dediğinden sakınmak, imandır. “

“Bu yola girmenin ilk mertebesi imandır. İmanın ilk şartı ise, kelime-i şahadet getirmektir. Ama bizim sözümüz budur ki, Rahmanın sıfatı nedir? Önce bunu bilmek gerek. Şimdi şöyle bilmek gerek ki, Rahmanın aslı imandır. Ve şeytanın aslı fenalıktır. İman akıl üzerinedir. Akıl sultandır. Sultan giderse naip de duramaz. İman bir hazinedir. İblis bir hırsızdır. Akıl hazinedardır. Haznedar giderse, hırsız da hazineyi çalar. Bir söze göre insan koyundur. Akıl çobandır. Ve iblis kurttur. Çoban giderse kurt koyunu ne yapar?”

Hacı Bektaş Veli, Kur’an’ı ve İslam’ı, hitap ettiği toplumun anlayabileceği basit bir dille anlatmıştır. Onları, anlamadığı Arapça sözcüklerle boğmamıştır. Bu nedenle itibar, saygı ve hürmet görmüştür.

Makalemizi İmam Ebu Hanife’nin ibadetlerin imanı artırıp-artırmayacağı ile ilgili olarak “EL ALİM VE’L MÜTEALLİM” adlı eserindeki sözleri ile tamamlayalım:

“Allah’ın azap için gerekçe yapacağı günah olarak, Allah’ı inkar etmek veya ona başka bir ilaha ortak etmek dışında bir şey bilmiyorum. ..... Allah şöyle buyurmuştur: Eğer yasaklandığınız günahların büyüklerinden uzak kalırsanız, diğer kötülüklerinizi örteriz. Sizi, nimet ve bereket dolu bir varış yerine ulaştırırız. Nisa suresi 31. Ayet. Allah, Müminlere farz olan şeyleri, onların dini kabul etmelerinden sonra emretmiştir. Bakara suresi, 112, 178, İbrahim suresi 31. ayet, İsra suresi 19. ayet, Ahzab suresi 41. ayet. “

 "Konuyla ilgili ayetlerden anlaşılıyor ki, Allah, imanı amelden ayrı tutmuştur. Başka bir ifadeyle, müminler, Allah’a imanları sebebiyle namaz kılar, zekat verir, oruç tutar, hacca giderler, Allah’ı zikrederler. Bunun tersi olmaz. Yani, namazları, zekatları, oruçları, hacları sebebiyle Allah’a iman etmezler. Yani, amelleri Allah’a imanları münasebetiyledir. İmanları, amelleri münasebetiyle değil. Bu şuna benzer: Kişi önce borcu kabul eder, sonra da öder. Bunun tersi olmaz. Yani, önce borç ödenip, sonra da borç kabul edilmez. ...AMELLERLE (ibadetlerle) İMAN NE ARTAR NE EKSİLİR. Bir insan inanıyorsa, (iman etmişse) hiçbir ameli olmazsa da günahları çok olsa da MÜMİNDİR.” (Aktaran, Y. Nuri Öztürk, İmam-ı Azam Savunması, Sayfa, 145-146, Yeni Boyut yayınları, 2. Baskı, 2017)

Hamdullah Dedeoğlu.

05.09.2024.

3 Eylül 2024 Salı

PROF. DR. SAYIN HARUN YILDIZ’IN “ANADOLU ALEVİLİĞİ” MAKALEMİZE CEVABI

 PROF. DR. SAYIN HARUN YILDIZ’IN “ANADOLU ALEVİLİĞİ” MAKALEMİZE CEVABI

             Akademisyenlerin “Anadolu Aleviliği” üzerine yazdıkları makale ve tezlerle ilgili olarak 24.08.2024 tarihinde bir makale yayınlamıştım. Bu makalelere örnek olarak sayın Prof. Dr. Harun Yıldız’ın “ANADOLU ALEVİLİĞİ, Amasya Yöresi Bağlamında Bir inceleme” isimli doktora tezindeki düşünceleri ele almıştım. Ankara Okulu tarafından yayınlanan kitabı okuduktan sonra, kitapta katılmadığım görüşleri ele alan makaleyi bilgi amaçlı olarak elektronik posta ile sayın Harun yıldız hocama da göndermiştim. Kendisinden gelen cevabı gazetecilik mesleği ilkeleri gereğince yayınlamak istediğimi ilettim. Sayın Yıldız da bunu kabul ettiler.  Harun hocamın cevabını aşağıda bilgilerinize aynen sunuyorum.

 Merhabalar Hamdullah Bey,

            Öncelikle göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Cevabım biraz gecikti, zira yıllık izinde olduğum için şehir dışındaydım. Bugün Samsun’a döndüm ve mesajınıza cevap vereyim dedim.

            Doktora çalışmamı iyi okuduğunuz belli. Bu araştırmanın ana iskeletini 1990’lı yılların sonları ile 2000’li yılların başlarında yapmıştım. Tam beş yıllık bir süreçte bu çalışma ortaya çıktı. Çalışma ilk ortaya çıktığı dönemde ülkemizde Alevilik üzerine fazla bir çalışma yoktu, bu yüzden siz de bilirsiniz, her zaman ilk araştırmaları yapmak ve belli konularda ilk adımları atmak zordur. Bu yüzden kitabın daha sonraki baskılarını sürekli geliştirerek yaptım. Siz sonrakileri de zaten görmüşsünüz.

            Çalışma, aslında bir alan araştırması, Amasya yöresi örnekleminde Anadolu Aleviliği. Gördüğüm kadarıyla siz, sadece ilk kısma odaklanarak konunun tarihsel boyutuyla ilgili dikkat çekici ve yer yer güzel tespitler de bulunuyorsunuz. Ancak çalışmanın diğer bölümleri ile ilgili herhangi bir değerlendirmenizi göremedim.

 

            Şimdi, sorularınıza geçelim;

1)   Kitabi Müslüman/Sünni İslam ne demek?

            Şehir ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinde genelde medreselerde öğretilen ve bu yüzden kitabi esaslara daha bağlı olan kitabi İslam tasavvuru” derken ifade edilen şey, daha çok eğitim kurumlarının öncülüğünde ortaya çıkan kurumsal din anlayışıdır. Anadolu ölçeğinde bu anlayışın zaten Sünni İslam anlayışı olduğu ortadadır. Anadolu dışına, örnek olarak İran gibi farklı bir kültür coğrafyasına çıktığınızda Sünni anlayış yerini Şii ve Alevi gibi anlayışlara bırakmaktadır.

            Şehir merkezlerinde yerleşik kültürle birlikte ortaya çıkan din anlayışının sosyolojik olarak kitabi bir anlayış olduğu rahatlıkla ifade edilebilir. Kaldı ki bunu sadece ben söylemiyorum. Din anlayışı noktasında şehirli ve kırsal alan ayrımını bilindiği gibi, ilk olarak M. Fuat Köprülü yapmış, arkasından da pek çok bilim adamı ve araştırmacı aynı anlayışı sürdürmüştür.

            Burada, şehir ve kasabalardaki halkın hepsinin medrese eğitimli olup okur-yazar olduğunu ifade etmek mümkün değil; bunların içinde dini bilgilerini medreselerde okuyarak elde edenler bulunduğu gibi, sizin de ifade ettiğiniz gibi, çevrelerindeki insanlardan sözlü/şifahi biçimde elde edenler de bulunmaktaydı. Kırsal alanlarda, eğitim kurumları da bulunmadığı için, burada yaşayan toplum kesimlerinin din anlayışı, sizin ifadenizle, kitabi olmayan’dan daha çok, şifahi, mistik hatta mitolojik ögeleri daha baskın bir anlayış olacaktır.

            O dönemlerde kırsal kesimde şehirlerdeki gibi medrese gibi eğitim kurumlarını görmek zaten mümkün değil.

            Burada ikinci itirazınıza geldiğimizde,

            Sosyolojik olarak daha çok kırsal alanlarda yaşayan konar-göçer toplulukların eski inanç, kültür ve geleneklerden daha çok beslendikleri ve bunları sürdürdükleri görülür. Bu durum, tarihte sıkça görülen bir şeydir. Ayrıca, sadece müslüman toplumlara özgü bir şey değil, dünyanın neresine giderseniz gidin kültür coğrafyası olarak kırsal alanlarda kırsal kültürle iç içe yaşayan her toplulukta görülen bir şeydir. Bu yüzden bu çevrelerdeki anlayış tarzı, yerleşik kültür coğrafyasına kıyasla daha gelenekçi ve daha katıdır. 

            Bu noktada ‘bütün toplumlar geçmişe ait kültürlerini, geleneklerini ve inançlarını bir gecede silip atmamışlardır’ sözünüz doğru. Bunu çalışmanın değişik yerlerinde zaten ifade etmekteyim. Ayrıca, ülkemizde başta Türkçe olmak üzere, Türk kültür ve geleneklerinin yaşatılması noktasında Alevi çevrelerdeki çaba her zaman dikkat çekici olmuştur.

            Burada benim Araplaşmayı savunmam mümkün değil. Konuyu, öncelikle tarihsel gelişim noktasında ele aldığım için eserin özellikle ilk bölümünde tasviri bir bakış tarzıyla gelişmeleri bütüncül olarak ortaya koymaya çalıştım. Yoksa bunları farklı boyutlarıyla tartışma zeminine çekmeyi değil. Böyle bir zemine çekme çabası içine girildiğinde ise, çok daha farklı şeyler söylemek mümkün.

            İfade edilmelidir ki, önemli olan mutlak anlamda gelenekçi bir tavırdan ziyade yer, ortam ve zamana göre eski kültürel kodlara yönelik yenilikçi, rasyonel hatta eleştirel bir tavır takınabilmektir. Kişisel anlamda tavrımı merak ediyorsanız, ikinciden yana olduğumu belirtmeliyim.

2)   Anadolu Aleviliği, 10. yüzyılda mı başladı?

            “Alevilik tarihsel bir olgu olarak Türklerin İslam’a girişiyle birlikte yaklaşık X. yüzyıldan itibaren başlayıp, günümüze kadar gelişerek devam eden bir süreç içerisinde oluşmuştur.”

            Burada özellikle Türkler arasında Alevi anlayışların doğuş ve yaygınlaşmasıdır kastettiğim şey. Bu süreçte Ehl-i Beyt mensuplarının dikkat çekici bir rolleri de olmuştur. Yoksa evet Aleviliğin doğuşu ve kökenleri, Türklerin İslamlaşmasından çok daha öncelere, İslam’ın erken dönemlerine kadar gidiyor. Bunu çalışmanın giriş bölümünde kavramsal çerçeve bağlamında “Alevilik” kavramını ele alırken ifade etmekteyim.

            Aleviliğin sadece Türklere özgü olması tabii ki mümkün değil; zira bugün İslam dünyasına baktığımızda Türklerin dışında Araplar, Farslar, Kürtler hatta Arnavut ve Boşnak gibi toplulukların içinde de bu anlayışı benimseyen kitlelerin bulunduğunu görmekteyiz.

            Bu noktada sizin ‘Alevi İslam anlayışı özü itibari ile Hz. Muhammed’in tebliğ ettiği dinin kendisidir’ şeklindeki yaklaşımınıza tam olarak katılmam mümkün değil; zira Alevilik, Hz. Muhammed’in hayatında yok ki onun tebliğ ettiği dinin kendisi olsun. Burada zaten ifade ediyorsunuz, ‘Aleviler kendilerini böyle görürler’ diye. Evet, sadece Alevi çevreler, kendilerini önemli ölçüde böyle görmektedirler. Tabii bu öngörü, ne kadar tarihsel gerçeklerle uyuşmaktadır tartışılır? Zira Hz. Muhammed’in tebliğ ettiği din, Kur’an’ı ve Kur’an’daki temel, kurucu ilkeleri öne çıkaran evrensel bir İslam anlayışıydı. Bu anlayışa Alevilik dediğinizde bu durum pek çok problemi beraberinde getirecektir.

            Ayrıca, Türk kitlelerinin Emevilere karşı, Ehl-i Beyt mensuplarına verdikleri destek onlardaki adalet ve ahlak arayışının bir tezahürüydü.

            “Sayın Yıldız, katılmadığım diğer bir görüşünüz de Aleviliği sadece Türklere ait bir inanç gibi göstermenizdir. Zira Alevi İslam’ı benimseyen Arap, Fars ve Kürt kavminden olan kesimler de vardır. Bunları nereye koyacağız. Var olan bir şeyi yok sayıp, görmezlikten mi geleceğiz?” diyorsunuz.

            Şimdi, çalışmanın konusu Anadolu Aleviliği ve Aleviliğin Anadolu coğrafyasındaki yayılışı olunca, evet böyle bir algı ortaya çıkabiliyor. Ancak bu durum, yukarıda da ifade ettiğim gibi, Aleviliğin sadece Türklere ait bir inanç olduğunu göstermemektedir. Çalışmanın diğer bölümlerine bakmış olmalısınız, buralarda yer yer Kürt Aleviler’den de bahsetmekteyim. Pek dikkatinizi çekmemiş gibi görünüyor, ya da gözünüzden mi kaçtı acaba?

3)   Ahmet Yesevi kimdi?

            Burada Ahmet Yesevi ve Hacı Bektaş Veli üzerinden Alevilik-Batınilik ilişkisine giriyorsunuz. Bu mesele, tartışmalı ve tartışmalı olduğu kadar konuyu farklı mecralara çekme potansiyeline sahip bir mesele.

            Ahmet Yesevi ile ilgili daha farklı çalışmalar da var, onlara da bakmak gerekecektir.

4)   Moğollar ve Babailer İsyanı

            Burada yanlış anlamışsınız, Babailer ayaklanması ile ilgili kısımda tam olarak bunu söylemiyorum. Babailer isyanı, Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılışının tek sebep ve sorumlusu değil, her ne kadar yenilgiyle de sonuçlansa, devletin yıkılışını kolaylaştıran bir etkiye sahiptir. İfade ettiğim şey bu. Yoksa bunun tek sorumlusu değil.

            Aslında Selçukluların yıkılışının birkaç değil pek çok sebebi vardır. Sizin söylediklerinizle birlikte, bu süreci hazırlayan ve hızlandıran daha farklı sebep ve gelişmeler de bulunmaktadır. Bu yüzden kaynakları iyi incelemek gerekiyor. Bu noktada Ahmet Yaşar Ocak’ın konuyla ilgili güzel bir çalışması var, ona bakılabilir.

5)   Safevi Devletine doğru bakış, nasıl olmalı?

            Her şeyden önce doğru bilgiyi esas alan, bilimsel bir bakış tarzına ihtiyacımız var. Tarihsel hadiseleri, öncelikle ortaya çıkmış olduğu dönemlere, şayet bütüncül biçimde bakabilirsek, daha doğru anlayabiliriz. Burada benim Osmanlı’yı merkeze koyma, hatta kutsallaştırma gibi bir çabam ve böyle bir kaygım da yok. Sadece olayların yaşandığı dönem ve sürecin fotoğrafını çektiğimizde o dönemde daha baskın ve güçlü bir devlet olduğu ortaya çıkıyor.

            Safeviler’le ilgili tespitinize katılıyorum; evet Şah İsmail, Osmanlı’yı yıkıp yeni bir devlet kurmadı. Şah İsmail, kendisini üzerinde bulduğu Akkoyunlu devletini, devlet içindeki iktidar çekişmelerinden de faydalanarak ortadan kaldırmış, bu şekilde Safevi Devleti ortaya çıkmıştır. Başlangıçta kızılbaş güçlerin ağırlıkta olduğu Safeviler’de, bu denge daha sonra ortadan kalkıyor. Zira kızılbaş Türkler, süreç içerisinde devletin merkez güçleri tarafından dışlanıp ötekileştiriliyor; böylece Farısi unsurlar, devlette hakim duruma geliyorlar ve kızılbaşlıktan Şiiliğe geçiş süreci yaşanıyor. Bu süreci iyi analiz etmek gerekiyor. Öyle ki bu süreçte kızılbaş Türkmenler arasında, Anadolu’ya geldikleri topraklara dönenler bile vardır.

            Safevilerle ilgili olarak Faruk Sümer başta olmak üzere Tufan Gündüz hocanın da güzel çalışmaları var. Daha önce Hans Roemer’den bir makale çevirmiştim, başlığı şöyle: “Kızılbaş Türkmenler: Safevi Teokrasisinin Kurucuları ve Kurbanları”.

            Tekrar ilginiz için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

            Selam, saygı ve muhabbetlerimle.

                                                                                                                      Harun YILDIZ

                                                                                                                          30.08.2024

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popular