2 Temmuz 2024 Salı

HACI BEKTAŞ POSTNİŞİNİ HAMDULLAH DEDE OSMANLI DEVLETİNİN YIKILACAĞINI YÜZ YIL ÖNCEDEN SÖYLEMİŞ


HACI BEKTAŞ  POSTNİŞİNİ HAMDULLAH DEDE OSMANLI DEVLETI''NIN YIKILACAĞINI YÜZ YIL ÖNCEDEN SÖYLEMİŞ

Yeniçeri ocağının 1826 yılında ikinci Mahmut döneminde kaldırılmasından sonra Bektaşi dergah ve tekkeleri kapatılmış, dede ve babaların bir kısmı idam edilmiş, bir kısmı da sürgün edilmişti. Dergahın merkezi olan Hacı Bektaş'taki postnişini Hamdullah Dede de önce idama mahkum edilmiş, sonra da Amasya'ya sürgün edilmişti. Hamdullah Dede Amasya'ya sürgün edilmeden önce, Şeyhülislam Mevlana Muhammed Tahir Efendiye mahkeme kadısı aracılığı ile bir mektup ve bir de şiir  gönderir. Mektubun da şiirin de içeriği çok serttir. Kadı hem şaşırır hem de Hamdullah Dedenin cesaretine hayran kalır. Mektupta aynen şöyle yazmaktadır:

"Beni asabilirdiniz; yakında yine de asarsınız. Amma ehli-sünnet Türkmenler olsun, dergahımız mensubu müslümanlardan olsun, Türkmenlere çok acı günlerin kapılarını açıyorsunuz. Bu tarihten sonra DİN VE İMANDAN BAHSEDEN MÜDERRİSLER ÇOĞALACAKTIR. Halkın korkusundan dolayı yumuşak mezacını gören devlet adamları, DİNİ KAFALARINA TOLGA (MİĞFER) OLARAK KULLANACAKTIR. KILIK KIYAFETLERİ DE DİNE SOKACAKLARDIR. SAHTE ŞEYHLER ÇOĞALACAKTIR. Alevi-Bektaşi düşmanliğını diline dolayan müderrislerden evliya olduğunu ilan edenler çoğalacaktır. Devlet erkanı maslahat icabı o sahtekarların evliya olduklarıni resmen kabul edeceklerdir. Kaldırılan Yeniçeri Ağalarının ve emirlerinin (subayların) yerini sahte evliyayız diyenler dolduracaktır. 

AKIL VE AKILLILIK kaldırılacaktır. Yerini iman ehliyim diyen sahte tarikat sultanları DOLDURACAKTIR. Amma sonunda hem İslam halifesinin hem Müslüman olan imparatorluğun başına BELA OLACAKLARDIR. DEVLETİ DE ZAYIFLATACAKLARDIR. DÜŞMAN KÜFFARLAR ŞEHİRLERİMİZİ KOLAYCA  ALACAKLARDIR. Durup dururken Alevi Bektaşilerin katledilmesine fetvalar söyleyen kutbul aktablar (ermiş kişi- en yüksek veli) türemiştir bile.

Şeyhül İslam Efendi Hazretleri, bilesiniz ki, Allah namına, peygamber namına böyle cinayet işlenmez, kan dökülmez. Kıtellik (KATLİAM) yapılmaz. Alevi Bektaşi dergahları Allah namı hesabına, peygamber adına KAPATILAMAZ.

Dergahlarda akıtılan Alevi Bektaşi kanları ile İSTİNYE, BELGRAD ormanlarinda diri diri YAKILAN ON BNLERCE Alevi Bektaşi kanını ALLAH YERDE KOYMAZ. Ben din adamıyım, ecdadım Hz. Peygamberin Allah'tan getirdiği İslam dini ve Kur'an'ı Kerim'de bilgim ve tecrübem var. Belki benim ölümümden evvel alır, belki biraz sonra alır. Devlet de ZEVALINI (sonunu-bitişini) bulur.

5 Ramazanı Şerif, 1243 (M.1827) 

HACI BEKTAŞ SÜLBÜNDEN ŞEYH HAMDULLAH ÇELEBİ.

Kaynak:

HAMDULLAH ÇELEBİ'NİN SAVUNMASI

Hazırlayanlar:

İsmail Özmen-Yunus Koçak, Ankara, 2007

Hamdullah Dede, Osmanlı Devletinin aklı kullanmayı reddeden bağnaz ve tutucu yöneticilerin elinde er geç yıkılacağını, şehirlerin düşman eline kolayca geçeceğini söylemiş. Hamdullah Dedenin tüm bu tahminleri maalesef doğru çıkacak ve  Osmanlı devleti yüz yıl sonra tarihin tozlu raflarındaki yerini almış olacaktı.

Hamdullah Dedenin yukarıdaki sözleri aslında bugüne de ışık tutmaktadır. Aynı zihniyet iki yüz yıl sonra sözde tarikat ve cemaatlerle  ülkeyi yöneteceğini zannetmektedir. On beş Temmuz 2016'yı unutmuş gözükmektedir. Ülkemizin Osmanlı devletinin durumuna düşmemesi için çok acilen gerçek devlet adamına ihtiyacı bulunmaktadır.

Saygılarımla. 

Hamdullah Dedeoğlu

16.11.2023

Amasya.

Ek: Hamdullah Dedenin Şeyhülislam  Mevlana Muhammed Tahir Efendiye gönderdiği mektubun  "fotokopisi."





(Bu belgeler,  Albay Ahmet Edip Efendinin ricasıyla Kırşehir Adliyesi Ağır Ceza Hakimi Kerim Bey tarafından Şeriat Mahkemesinin duruşma tutanaklarındaki notlarından alınmıştır. Notlar, Kerim Bey tarafından mühürlü olarak  (fotokopi gibi) Albay Ahmet Edip Efendi'ye teslim edilmiştir.)

SERÇEŞMENİN SAVUNMASI, Kaynak: Yunus koçak, Çeviri: Dr. A. Çağlar Deniz, Yayına hazırlayanlar: Rıza Aydın-Aydın Şimşek, Dorlion Yayınları, Nisan 2021.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular