Alevilere en çok sorulan sorulardan biri de budur. Aleviik konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan Alevi gençlerinin bu soru karşısında zorlandıklarıni gördüm. Bu nedenle, onları bilgilendirmenin gerekli olduğuna karar verdim. Makalemizde bu sorulara cevaplar vereceğiz.
Bu sorunun kaynağı Emevi ve Abbasi saltanat rejimleridir. Zira, islam dini her iki dönemde degişikliğe ve ilavelere uğramıştır. Konumuz olan Camii üzerinden gidecek olursak, peygamber efendimiz döneminde ibadeler mescitlerde yapılıyordu. Camii de minare de yoktu. Her ikisi de Emevi hükümdarı Muaviye doneminde İslam inancına ilave edilmiştir. Bunun gerekçesi olarak da Hırıstiyanliktaki Kiliseler gösterilmiştir. Camiilerin, Kiliselerin gösterişli yapisina rakip olması istenmiştir. Yani peygamber efendimiz dönemindeki sade ve gösterişten uzak mescid anlayışı terk edilmiştir. Dolayısıyla, Kuran'ı Kerim'de ibadet mekanı olarak Camii ve minareler yer almaz.
Emeviler sadece bunu değil, iktidarları döneminde İslam dininin bir çok inancını ya değiştirmişler ya da ilavelerde bulunmuşlardır. Bunlardan biri de namazlar ve namzlardaki rekat sayısıdır. EMEVİĹER döneminde Miracla ilgili bir hadis gerekçe gösterilerek namaz vakitleri beşe, rekat sayısi da 40'a çıkarılmıştır. Oysa, çağımızın ünlü İslam bilginlerinden Prof. Dr. Yaşar Nuri Özturk, peygamber efendimiz döneminde namazların iki rekat olarak kılındığını belirtmiştir. Hz. Ayşe de Sahihi Buhari'nin eserinde yer alan bilgiye göre akşam namazı hariç, namazların iki rekat olarak kılındığını ifade etmiştir. (Sahihi Buhari, Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi, cilt 2, sayfa 280, hadis no: 228) Yine, Anadolu'daki Alevi İslamın önderlerinden olan Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin, MAKALAT ve VELAYETNAME isimli eserinde yer alan bilgiye göre, iki rekat namaz kıldığı ifade edilmektedir.
Emeviler döneminde, hutbe ve vaazlarda başta Hz. Ali olmak üzere ehlibeyt mensuplarına hakaretler yapılıyordu. Bu nedenle ehlibeyt mensupları ve onları destekleyenler ibadetlerini evlerde yapmaya başlamışlardı.Bu ibadeti de peygamber efendimizin Mekke'deki uygulamalarından almışlardı. Zira, müslümanlar müşriklerin baskısı nedeniyle ibadetlerini inananların evlerinde toplanarak yapıyorlardı. Bu ibadet şekli Alevilerin Cem ibadetine benziyordu. Bu ibadetin kaynaği da yine Kuran'ı Kerim'e dayanmaktadır. Peygamber efendimize Mekke'de inen MÜZEMMİL suresinin 20. Ayetinde şöyle denilmektedir:
"Ey Muhammed! Rabbin senin gecenin üçte ikisi kadarını, bazen de gecenin yarısını bazen de gecenin üçte birini seninle beraber bulunan toplulukla birlikte ibadetle geçirdiğini bilir."
Alevi İslam anlayışında yer alan Cem ibadeti bu ayete uygundur. Zira, cem ibadeti gecenin yarısına kadar devam eder. Cemlerdeki ritüeller de Nur sursinin 35. ve 36. ayetleri ile uyumludur. Dolayısıyla, kimse Cem ibadetinin İslam dışı olduğunu iddia edemez.
Cami, Minare, namaz ve rekat sayısını bu şekilde açkladıktan sonra, siz Alevi İslam anlayışını benimseyen bir kişi olsaydınız, namaz kılmak için Camii'ye gider miydiniz? İşte Aleviler de bu nedenle camii'ye gitmezler. Namazlarıni ise, Hacı Bektaş Veli'nin Makalat ve Velayetname eserindeki gibi Cem'lerde iki rekat olarak kılarlar.
Saygılarımla.
Hamdullah Dedeoğlu
29.07.2020