12 Mart 2018 Pazartesi

MİLLİ AŞİRETİNE BAĞLI CEMAATLAR VE İSKAN EDİLDİKLERİ BÖLGELER

MİLLİ AŞİRETİNE BAĞLI CEMAATLAR VE İSKAN EDİLDİKLERİ BÖLGELER

Osmanlı arşivlerinde uzman olarak çalışan Cevdet Türkay’ın yazdığı “ OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA OYMAK, AŞİRET VE CEMAATLAR “ isimli eseri ile ilgili olarak, bugünkü yazımızda, Amasya bölgesine de iskan (yerleşen) edilen Milli aşiretini ele alacağız.

Sayın Cevdet Türkay, Osmanlı arşivlerinde, on beş yıl çalışarak, aşiret ve cemaatlerin bir haritasını çıkarmış. Sekiz yüz otuz iki sayfalık bu eser, araştırma ve inceleme yapmak isteyenler için bir başvuru eser mahiyetindedir. Aşiretlerle birlikte, onlara bağlı olan cemaatler de belgeleri ile sunulmaktadır. Kendisini rahmetle anıyoruz. Ruhu Şad, mekanı cennet olsun. Bu hizmetlerinden dolayı, teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Yazar, kitabın 500. sayfasında Milli Cemaatı bölümünde şu bilgileri vermektedir.

“ Millili, Milli Ekradı, Milli Göçer, Milli-i Kebir, Milli-i Kebir Tavan, Milli Türkmanı.
Türkman Ekradı, Ulus taifesindendir. Milli cemaati, Badıllı aşiretine mensuptur. “
Yerleştirildikleri yerler ise, şöyledir :

“ Mardin kazası (Diyarbakır Eyaleti), Amid, Çemişgezek, Ergani sancakları (Diyarbakır Eyaleti ), Erzurum, Rakka, Sivas, Teke ( Bugünkü Antalya), Adilcevaz, Ayıntab sancakları (Bugünkü Gaziantep), Mecidözü ve Veray kazaları, (Amasya Sancağı), Harran kazası,(Rakka sancağı), Ruha (Urfa) sancağı, Trablus-u Şam civarı, Eğin kazası (Arabgir sancağı).

Osmanlı İmparatorluğunda, aşiret ve Cemaat aynı anlamda kullanılmaktadır. Her cemaatın bağlı olduğu büyük bir aşiret, aşiretin de bağlı olduğu bir üst aşiret bulunmaktadır. Milli aşireti, Badıllı aşiretine, Badıllı aşireti BEĞDİLLİ'ye, Beğdilli  de “ BOZULUS” kabilesine bağlıdır. Ancak, Milli aşiretine de bağlı olan Cemaatler bulunmaktadır. Milli aşiretine bağlı cemaatler ve yerleştirildikleri yerler ise, şöyledir :

AKKEÇİLİ : Dinar karyesi -Köyü (Karahisar-ı Sahib sancağı), Banaz kazası (Kütahya sancağı), Uşak kazası ( Kütahya sancağı), Diyarbekir, Mardin kazası (Diyarbekir eyaleti), Alaşehir kazası (Aydın sancağı), Velsin kazası (Tırhala sancağı), Şeyhlü kazası (Kütahya sancağı), Feslike kazası (Hüdavendigar sancağı- Bursa)
Akkeçili aşireti Yörükan taifesindendir.

BAMRANLI : Siverek sancağı, Rakka.
Türkman ekradı taifesindendir.

BENDİKANLI: Rakka eyaleti.
Türkman Ekradı taifesindendir.

BEYRANALİ-BEYRANOĞLU: Rakka eyaleti, Mardin ve Ergani Kazaları (Diyarbekir eyaleti ). Ekrad taifesindendir.

BULARKANLU-BATURKANLI: Meraş sancağı, Zülkadriye kazası (Meraş), Adana eyaleti.
Ekrad taifesindendir.

CEMALEDDİNLİ : Rakka, Diyarbekir eyaletleri, Ruha- Urfa sancağı, Kerkük sancağı, Mardin ve Ergani kazaları (Diyarbekir eyaleti).
Konar- Göçer Ekrad taifesinden.

DELİKANLI-DERÜKANLU: Diyarbekir eyaleti, Islahiye kazası (Adana Eyaleti ), Meraş eyalerti, Haleb eyaleti, Arabgir sancağı (Sivas eyaleti), Rakka ve Erzurum eyaletleri.
Ekrad taifesinden.

HASENAN- HASENANLI : Diyarbekir, Rakka, Ruha (Urfa), Kayseriye, İçel, Erzurum, Kars, Ahıska, Musul sancakları, Mardin, Ergani, Nusaybin kazaları (Diyarbekir eyaleti).
Konar-göçer Ekrad Yörükan taifesinden.

HİNDİLİ : Manisa kazası ( Saruhan sancağı), Aksaray sancağı.
Yörükan taifesinden.

KAMRAN : Mardin kazası (Diyarbekir eyaleti), Diyarbekir eyaleti.
Göçer Evli taifesinden.

KASKAN: Çıldır, Batum, Erzurum, Kars, Diyarbekir, Rakka, Ahıska ve Meraş eyaletleri, Mardin kazası (Diyarbekir eyaleti ), Hısnı Mansur kazası(Malatya sancağı ).
Haymenişin (Çadırda yaşayan) Konar-göçer Türkman taifesinden.

KETHUDALI KIZIĞI : Turgudlu ve Mağnisa kazaları ( Saruhan sancağı), Biret ül Fırat sancağı (Rakka eyaleti), Rumkala kazası (Rakka eyaleti), Niğde, Aydın, Adana, Meraş, Haleb, Ayıntab ve Kars-ı Meraş sancakları, Yeni il kazası (Sivas Sancağı), Zülkadriye kazası (Meraş eyaleti), Birecik kazası (Rakka eyaleti), Zile kazası (Sivas sancağı).
Türkman yörükan taifesinden.

KUCURAFŞARI : Mardin kazası (Diyarbekir eyaleti), Rakka, Diyarbekir, Malatya, Adana ve Kütahya sancakları.
Türkman taifesinden.

KULUKANLI-KUTUKANLI: Rakka eyaleti, Ergani kazası (Diyarbekir eyaleti), Ayıntab sancağı.
Göçer ekrad taifesinden.

MAMAVİ- KEHLOR: Rakka, Diyerbekir, Aksaray, Erzurum, Kars, Çıldır, Sivas, Kütahya ve Aydın sancakları, Mardin kazası (Diyarbekir eyaleti ).
Türkman ekradı taifesinden.

MAMEKİ : Muş kazası (Van eyaleti), Hısnı Keyf sancağı (Diyarbekir eyaleti).
Ekrad taifesinden.

MİHRANLI : Rakka, Hısnı Keyf, kars, Erzurum, Çıldır, ve Göle sancakları.
Konar-göçer Türkman Ekradı Taifesinden.

RAĞVATLI-RAĞVATLU: Çemişgezek sancağı (Diyarbekir eyaleti), Sağman kazası (Diyarbekir eyaleti), Malazgird kazası (Erzurum sancağı), Tosya kazası (Kastamonu sancağı), Sivas ve Erzurum sancakları.
Ekrad Yörükan taifesinden.

RAK-RAKURİ : Yeni il kazası (Sivas sancağı), Rakka eyaleti, Mardin ve Ergani kazaları (Diyarbekir eyaleti ).
Ekrad taifesinden.

SÜHÜRKAN : Rakka, Diyarbekir, Mardin.
Ekrad taifesinden.

TUDİKAN-DUDİKAN : Mardin ve Diyarbakır sancakları.
Göçer-Evli taifesinden.

URUSATLI: Rakka, Erzurum, Kars, Çıldır ve Göle sancakları.
Türkman Ekradı taifesinden.

YAZIKLI-YAZUKLU: Çemişgezek sancağı (Diyarbekir eyaleti), Malazgird sancağı (Erzurum eyaleti), Sağman kazası (Diyarbekir eyaleti), Sivas ve Erzurum sancakları, Tosya kazası (Kengiri-Çankırı sancağı), Şamsad kazası (Malatya sancağı).
Yörükan taifesinden.

Belgelerde kullanılan EKRAD kelimesi Arapça olup, “ Kürtler” anlamındadır. Ancak, Osmanlı bürokrasisi, aynı kelimeyi “ Dağlı- konar göçer” anlamında da kullanmıştır. Örneğin, Türkman Ekradı, Çorum Ekradı gibi. Dolayısıyla, Ekrad olarak isimlendirilen toplulukların tümü için “ Kürt” demek doğru olmayacaktır. Buna şöyle örnek verebiliriz. Çorum’a yerleşen “ Lek “ aşireti için “Çorum ekradı” tanımı kullanılmaktadır. Ama topluluk “ Türkman “ diye kayıtlarda yer almaktadır.. Yine, Amasya Merkeze bağlı Ardıçlar köyüne yerleşenler için “ Kürtler “ denilmektedir. Ancak, Türkmen asıllıdır. Kayıtlarda da belirtilmektedir.

Kayıtlarda “ Göçer-Evli “ şeklinde geçenler ise, bir Türkmen boyudr. Bu da belgelerde yer almaktadır.

Saygılarımla.
12.03.2018
Hamdullah Dedeoğlu







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular