14 Mart 2018 Çarşamba

İLAHİYATÇI CEMİL KILIÇ : “ CEM İBADETİ KUR’AN’İDİR “

İLAHİYATÇI  CEMİL KILIÇ : “ CEM İBADETİ KUR’AN’İDİR “

İlahiyatçı-yazar Mustafa Cemil Kılıç’ın kaleme aldığı KUR’AN’DAKİ ALEVİLİK kitabı raflardaki yerini almış bulunuyor. Böyle bir eseri yazma cesareti gösteren Mustafa Cemil Kılıç’ı kutluyorum.  Kitabın, Aleviliğin yazılı kaynaklardaki yerini alacağından en ufak bir kuşku duymuyorum. Bu kitap, Aleviliği öğrenmek isteyenlerin başucu eselerinden biri olacaktır. Kitapta çok önemli gördüğüm bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cem, hepimizin bildiği gibi, Aleviliğin temel ibadetlerinden biridir. Yazara göre, CEM, salat (namaz) emrini de içeren bir ibadettir. Salat, dua, yakarış, yalvarış anlamına gelmektedir. Salat ibadetinde, kıyam (ayakta durmak), rükü(öne doğru eğilmek), secde(yere kapanmak), ka’de (oturmak) gibi temel şekil şartları vardır. Salat'ın en önemli unsurlarından biri de Kur’an’dan bölümler okumaktır. İşte Cem ibadetinde, bunların tümü vardır. Perşembeyi Cumaya bağlayan akşam, icra edilen haftalık Cem ibadeti, Kur’an-ı Kerim’in CUMA SURESİ 9. ayetinde şu şekilde ifade edilmektedir;

“ Ey inananlar, Cuma günü toplu yakarış için çağrıldığınız zaman, hemen Hakk’ı anmaya koşun. Ve işlerinizi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha iyidir. “

Cem ibadetinde okunan Kur’an bölümleri ise, şunlardır; FATİHA, İHLAS, NUR VE TAHRİM sureleridir.

ALEVİLİĞN KADER ANLAYIŞI KUR’AN’İDİR

Alevi İslam dışındaki anlayışa göre, “ HAYIR VE ŞER ALLAH’TANDIR” Alevilikte ise, hayır yani iyilik ALLAH’TAN, ŞER ise, yani kötülük insanın kendi nefsindedir. NİSA suresi 79. ayette şöyle denilmektedir:

“ Sana gelen her iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük de kendindendir. “

Şayet insanın kötü eylemlerinin kaynağı Allah olsaydı, kuluna haksızlık etmiş olurdu. Bu Allah’ın adil oluşuyla, asla bağdaşmaz bir durumdur. Nitekim Nisa suresi 40. Ayet’de şöyle denilmektedir:

“Allah hiç kimseye zerre kadar haksızlık etmez “

EHLİ BEYT SEVGİSİ KUR’AN’İDİR

Alevilikte, Ehli Beyt sevgisi çok kutsaldır. Bu yüzden, bütün Cem evlerinde, Ehli Beyt’den olan on iki İmamlar, her zaman saygıyla anılırlar. Resimleri daima en yüksek yerlerdeki yerlerini almışlardır. Alevilerin bu sevgi ve saygısı Kur’an’dan gelir. ŞURA suresi, 23. Ayet’de şöyle denilmektedir:

“ De ki, ben bu elçilik görevime karşı, Ehi Beyt’ime sevgi dışında sizden hiç bir ücret istemiyorum. “

YENİDEN DOĞUŞ KUR’AN’İDİR

Alevilikte ruh, tekamülünü tamamlamak için, birden çok başka başka bedenlerde tekrar dünyaya gelir. Tekamülünü tamamlayan ruh ise, HAKK’A yürür. Bu inancın kaynağı da doğrudan doğruya KUR’AN’DIR. Bununla ilgili Bakara Suresi 28. Ayet şöyledir:

“ Siz nasıl olur da ALLAH’I inkar edersiniz ? Siz ki, ölülerdiniz, o sizi diriltti. Sizi yine öldürecek ve yine diriltecektir. Sonunda ona döndürüleceksiniz. “

Görüleceği gibi, birden çok doğuş, yeniden bedenlenme ya da diğer bir ifadeyle, tenasüh ve reenkarnasyon (yeniden doğuş) Kur’an’i bir inançtır.

BAKARA suresi 156. ayet de “ Onlar derler ki, biz tanrıdan geldik ve sonunda ona döneceğiz. “
İşte bu ayet, ruhsal tekamülün ardından, tanrı ile bütünleşmeyi açıklamaktadır.

Sayın M. Cemil Kılıç’ın KUR’AN’DAKİ ALEVİLİK kitabından bazı bölümlerin özetini yaptım. Kitabın tümünün okunmasında büyük yarar görüyorum. Hatta, anne ve babaların, bu kitabı çocuklarına mutlu günlerinde hediye olarak vermesini öneriyorum.

Hamdullah Dedeoğlu
04.11.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular