14 Ağustos 2023 Pazartesi

ALEVİLİK İNANCINDA KURBAN-LOKMA-UYKU VE NİKAH DUASI NASIL YAPILIR?


ALEVİLİK İNANCINDA KURBAN-LOKMA-UYKU VE NİKAH DUASI NASIL YAPILIR?

Alevilik inancındaki dualar hakkında en geniş inceleme ve araştırma Dr. Ömer Uluçay tarafından yapılmıştır. Gözde yayınevi tarafından ilk baskısı 1992, ikinci baskısı 1996 yılında yapılan eserde  Kurban, Lokma, Uyku ve Nikah duaları dikkatimizi çekti.  Bu duaları sitemizde yayınlamanın yararlı olacağını düşündüm. “Alevilikte  Dua “adlı eserde yer alan dualar tarafımızdan kısaltılmış ve sadeleştirilmiş olarak bilginize sunulmuştur. Dualarınızın kabulü dileği ile…

Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu

14.08.2023.

 KURBAN TEKBİRİ-DUASI

 “Kurbanı Halil, Fermanı Celil, Tığ-ı Cebrail, İtaat-ı İsmail”

“Allah-ü Ekber… Allah-ü Ekber… Allah-ü Ekber…”

“Eşhedü en La İlahe İllallah Vallah-ü Ekber…”

“Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali…”

“Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli…”

“Diyelim gönül birliği ile Allah… Allah…”

 LOKMA DUASI

 “Allah… Allah…

“Lokmalar kabul ola. Muratlar hasıl ola. Hak-Muhammed-Ali kabul eyleye. İmam Hasan, Şah Hüseyin, Hünkar Hacı Bektaş Veli defterinde kayıt ola. Nur-u Nebi, Kerem-i Ali, Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli gerçek erenlerin demine Hü ”

 UYKU DUASI

 “Allah… Allah…”

“Yattım Allah’ım, Kaldır beni Allah’ım. Rahmetine daldır beni Allah’ım. Vadem yettiyse iman ile gönder beni Allah’ım. Sığındım sana. Allah… Allah… Eyvallah…”

 NİKAH DUASI

 “Rızalarınız üzerine Allah’ın emri, peygamberimiz Muhammed Mustafa’nın kavli ile Hasan kızı Elif’i, Mehmet oğlu Musa’ya eş olarak nikahlıyorum. Hazır olan canlar Hak için şahit olsun.”

“Allah… Allah… Hak erenler bu birleşmeyi mübarek eylesin. Bu nikahı kutlu, eşleri mutlu etsin. Ömürlerini uzun, rızıklarını bereketli, evlatlarını hayırlı ve merhametli eylesin. Hazreti Muhammed’in sünneti olan nikahınız mübarek olsun.”

“Allah… Allah… Şefaati Nebi, Kerem-i Ali, Himmeti Veli için El Fatiha.” (Fatiha suresi okunur)

 *** Nikah ve Lokma duası Alevi dedeleri tarafından verilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Ağustos 2023 Pazartesi

ALEVİLİĞE "BATIL İNANÇ" DİYEN SÖZDE HOCAYA VERİLEN CEVAP: YARGISIZ İNFAZ YAPMAYIN

 

ALEVİLİĞE "BATIL İNANÇ" DİYEN SÖZDE HOCAYA VERİLEN CEVAP: YARGISIZ İNFAZ YAPMAYIN

Son zamanlarda Youtube da  alevilik aleyhine yapılan konuşmaların sayısının arttığını gözlemlemekteyim. Bilinçli bir karalama ve küçümseme kampanyasının yürütüldüğü kanaati oluşmaya başladı. Ülkemizdeki İslam anlayışını "Vahabi-Selefi-" lerin şekilci, bağnaz, tutucu anlayışına çevirmek isteyen çevrelerin aleviliği bir engel olarak gördükleri anlaşılıyor. Zira, Anayasa'da yer almasına rağmen, Cumhuriyetin Laiklik ilkesi AKP iktidarı döneminde  fiilen kaldırılmış durumdadır. Ancak bu çevreler  laikliği sonuna kadar tasfiye etmek için önlerinde en büyük engel olarak aleviliği ve alevileri gördükleri anlaşılmaktadır. İşte bize göre son zamanlarda alevi ve alevilik karşıtı propaganda yapan sitelerin sayısındaki artışın sebebi de buradan gelmektedir. Bu konuda alevi dernek, vakıf ve  aydınların bunlara cevap vermesi gerektiği düşüncesindeyim. Aksi taktirde meydan bu bağnaz, şekilci, Selefi-Talibancı sahte Müslümanlara kalacaktır. Zira daha önceki makalelerimizde belirttiğimiz gibi bu örgütlenmelerin emperyalistler tarafından desteklendiği her kes tarafından bilinen bir gerçektir. (EL KAİDE, İŞİD örneğinde olduğu gibi) O yüzden bu tür propagandalar çok ciddiye alınmalı, aksi taktirde ülkemiz Afganistan olmaya doğru gitmektedir. işte bu şekilci, Selefici anlayışın temsilcisi olan İsmail Hünerlice  adlı sözde hoca aklı sıra aleviliği İslam dışı gösterme gayreti içine girmiştir. Ancak çok bilgisiz ve ön yargılı olduğu hemen anlaşılmaktadır. Aleviliğe "Batıl inanç" diyen bu sözde hocaya kendi sitesinde verdiğim cevap aynen şöyledir: 

"Sayın Hünerlice, 

Soyadınız gibi hünerli olduğunuz anlaşılıyor. Alevilikle ilgili yaptığınız konuşmaların tamamının GERÇEKLE BİR İLGİSİ bulunmamaktadır. Hepsi yüzeysel ve kulaktan dolmadır. Bu birincisi, ikincisi sözde bir alevinin ağzıyla bir toplumun inancını batıl olarak değerlendiriyorsunuz. Size bu yetkiyi kim verdi? Üstelik kimin cennete, kimin cehenneme girip girmeyeceğine de siz karar veriyorsunuz. Sizin bu konuşmalarınız Şirktir. Bir kişinin cennet veya cehenneme girip girmeyeceğini yalnızca yüce yaradan bilir. Üçüncüsü, bir alevinin kutsal kitabı Kur'an'ı Kerim'dir. Peygamberi de Hz. Muhammed'dir. Sizin bir alevi ile konuştuğunuzun da doğru olmadığı kanaatindeyim. Zira sizin iddia ettiğiniz gibi "bilgili" bir alevi "Peygamberimiz Hacı Bektaş Veli'dir" demez. Dördüncüsü, Cem ibadetinde çalınan çalgı değildir. Söylenenler ilahidir, düazdır, mersiyedir, duadır. Örneğin; "ŞU ALEME NUR DOĞDU, LA İLAHE İLLALLAH. MUHAMMED'İN DOĞDUĞU GECE. LA İLAHE İLLALLAH." Bu ilahinin yazarı da Şah Hatayi'dir. Ayrıca Cem ibadetinde, Fatiha, Nur, İhlas, Tahrim, Enbiya sureleri okunur, peygamberimiz Hz. Muhammed'e salavat getirilir, iki rekat namaz kılınır. Cem ibadeti konusunda bilgi sahibi olmadığınız ANLAŞILIYOR. Eğer niyetiniz aleviliği öğrenmekse, bana ait blokta baştan sona kadar Cem ibadeti anlatılmaktadır. LÜTFEN OKUYUN OLUR MU? YARGISIZ İNFAZ YAPMAYIN. Selamlarımla. 

Hamdullah Dedeoğlu.

07.08.2023.


5 Ağustos 2023 Cumartesi

BİTİR ARTIK

BİTİR ARTIK

Nasla uyuttular seni.

Soyup, soğana çevirdiler ülkeyi.

Zamları bindirdiler geceleri.

Alıp götürdüler cebindekileri.

 

Doyuramazsın sen bu gibileri.

Sırtlan gibi açtır daima gözleri.

Ganimet görürler bütün ülkeyi.

Talan ettiler her şeyi.

 

Paradır iman ettikleri.

Gösteriştir bütün ibadetleri.

Aç gözünü; gör gerçekleri.

Bitir artık; bunların yalan düzenini.

 

Yazan: Aşık DEDEOĞLU

05.08.2023

Amasya.

Popular