9 Nisan 2023 Pazar

ALEVİLİĞİ KÜÇÜMSEYEN CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A CEVABIMDIR

ALEVİLİĞİ KÜÇÜMSEYEN CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A CEVABIMDIR

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce de Aleviliği küçümseyen sözler etmişti. Bunlardan en bilineni “Cem evleri Cümbüş evi” sözleriydi. Aleviliğe ve Alevilere yönelik bu dışlayıcı konuşmalar Recep Tayyip Erdoğan’ın bilinç altına yerleşmiş görünüyor. Bunun nedenini bir türlü anlamış değilim. İnançlı birisinin başka inançlara saygılı olması gerekir. Ancak bunu Erdoğan’dan göremiyoruz. Zira daha önce de HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’a atalarının dini olan Zerdüştlük için de benzer ifadeler kullanmıştı. Yani, Erdoğan kendi inancında ve mezhebinde olmayan herkesi küçük görmektedir. Farklı inançlara hoşgörülü ve saygılı olmayı bir türlü içine sindirememiş görünmektedir. Üstelik bu sözleri belediye başkanlığı, başbakanlık ya da cumhurbaşkanlığı makamlarında söylemektedir. Bu nedenle ülkenin birliğine ve dirliğine zarar vermektedir. Erdoğan’ın bu sözleri Avrupalıların bin yıl önce, İslam dini için söylediklerine benzemektedir. Onlar da Erdoğan’ın sözlerine benzer ifadeler kullanıyordu. O halde bu anlayış nereden kaynaklanıyordu? Bunun nedenlerini araştırdığımızda diğer inançlar konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmamalarından gelmektedir. Zira aynı benzerlik Avrupalı Hıristiyanların 18. Ve 19. Yüzyıla kadar İslam dinine küçümseyici, dışlayıcı ve bölücü gözüyle bakmalarıdır. Ne zamanki 18. Yüzyılda araştırma ve öğrenmeye başlamışlar; işte o zaman bakış açılarının değiştiği görülmektedir. Sayın Erdoğan’a da diğer inançlar konusunda araştırma ve inceleme yapmasını öneriyorum. Ama bunu yapmaya gerek görmüyorsa, o zaman ona Maun suresi ile cevap vermem gerekiyor. Hz. Muhammed’e Mekke döneminde inen, Müşriklere yani Müslüman olmayan ancak namaz kılan, Mekkeli zenginlere hitap eden Maun suresinde şöyle denilmektedir:

 “Gördün mü o dini yalan sayanı?

İşte odur yetimi itip kakan;

Yoksulu doyurmayı özendirmez o.

Vay haline o namaz kılanların ki;

Namazlarından gaflet içindedir onlar.

Riyaya (iki yüzlülüğe) sapandır onlar! Gösteriş yaparlar.

Ve onlar kamu hakkına, yardıma, zekata, iyiliğe engel olurlar.”

Bir lokantada iftara katılan, işverenin daveti üzerine bürosunu ziyaret ederken yerdeki halıyla benzerlik taşıyan seccadeye yanlışlıkla basan CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na inanç üzerinden olmadık ithamlarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan’a kendi yönettiği bir ülkede yapılan yolsuzluklara, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı da aynı hassasiyeti gösterip, göstermediğini sormak isterim. Ayrıca seccade kutsal bir eşya değildir. sadece temiz bırakıldığı için üzerinde namaz kılınır. İnsanlar bazen seccade olmadığı zaman temiz olmak kaydıyla ceket, Kaban gibi giysiler üzerinde de namaz kılabilir. Seccade üzerinden sayın Kılıçdaroğlu'nun inancının küçümsenmesi de doğru olmamıştır. Kaldı ki Sayın Kılıçdaroğlu da seccade'yi görmediğini ve bu durum için üzüntülerini bildirmiştir. Erdoğan, buna rağmen bu olayı bir seçim malzemesi olarak kullanmaya devam etmiştir. Bu da bir cumhurbaşkanı ve AK parti genel başkanı için hiç hoş olmamıştır. Zira bu olay üzerinden tüm alevi vatandaşlarımızın inancı küçümsenmiş ve dışlanmıştır.

Namaz ibadeti nedeniyle alevi İslam inancının küçümsenmesine gelince; Namazın amacı Allah'a niyaz etmek, dua etmektir. Alevilerin temel ibadeti olan Cem'de Allah'a niyaz edilir. Fatiha, İhlas, Nur sureleri okunur. Peygamberimiz Hz. Muhammed'e ve on iki imamlara salavat getirilir. Eğer alevilerin ibadetlerinde eksik görülen "namaz" ise, bu konuda İmam-ı Azam yani Ebu Hanife'nin "Ameller imanı eksiltmez de artırmaz da. Bir kişi iman ettiyse, hiç ibadet etmezse de yine müslüman kalır." Sözlerini de ayrıca hatırlatmak isterim.

Saygılarımla.

Hamdullah Dedeoğlu

09.04.2023.

 *** Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için söylediği sözler şunlardı:

--"Manevi değerlere hassasiyeti olmayanın seccadede gözü olmaz."

--"Kıblesi Kabe olmayanın seccadesi nereye bakar bilemem."

*** Bu makale elektronik posta ile CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na da gönderilmiştir.

Popular